Mijn Meneer: een confronterend tegengeluid in het debat over pedofilie
Meestal keurt onze verbeelding een pedofiele relatie direct af. Het is slecht, onzedig, schadelijk voor het kind, enzovoort. Mijn Meneer doet iets anders. Het oordeelt niet maar stelt vragen. Vragen die we misschien liever niet stellen.
De kracht van dit boek zit hem in het stellen van deze vragen. Het dwingt de lezer na te denken over pedofiele relaties. Zijn deze relaties per definitie wel zo slecht, vies en schadelijk? In Mijn Meneer wordt dit vooroordeel genuanceerd. Tijdens het lezen krijg je zowel afkeer als sympathie voor de meneer. Ook al weten we dat het niet mag, de meneer gaf wel liefde aan een eenzame jongen. En deze jongen ging niet met tegenzin. Net als bij Ted slaat de twijfel bij ons toe. En dit is het cruciale punt dat Mijn Meneer zo intrigerend maakt. Van Lieshout is dan ook met verve geslaagd in het oproepen van een tegengeluid in een nogal eenzijdig debat.
bron: Boekrecensie 'Mijn Meneer: een confronterend tegengeluid in het debat over pedofilie' door Elky Rosa; Boek van Ted van Lieshout; doctoranduserg.wordpress.com/2013/01/27/mijn-meneer-een-confronterend-tegengeluid-in-het-debat-over-pedofilie/; doctoranduserg; 27 januari 2013