Debat: Seks en strafrecht: vrijheid blijheid of bescherming boven alles?

From Brongersma
Revision as of 21:53, 1 April 2017 by Admin (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

De schijnbaar onschuldige link waar je 15-jarige zoon op heeft geklikt in andermans twitteraccount, toont een filmpje van een masturberend meisje van 13 jaar oud. Kinderporno! De volgende ochtend wordt je zoon van zijn bed gelicht en vastgezet.

Je bent een 14-jarig meisje en hebt al een tijdje chatcontact met een 16-jarige jongen. Na de eerste ontmoeting zijn jullie meteen verliefd, en van het één komt het ander. Je moeder is not amused en stapt naar de politie: 'hij moet met z'n poten van mijn dochter afblijven!'. Je vriend wordt veroordeeld en staat voortaan te boek als zedendelinquent.

Soms is het nodig dat het strafrecht hard optreedt tegen zedendelicten. Maar de scheidslijn tussen goed en fout is hier lang niet altijd duidelijk. Moeten jongeren, en andere kwetsbare groepen zoals geestelijk gehandicapten, soms tegen zichzelf worden beschermd? Of moet de overheid zich verre houden van de rol van zedenmeester? Een debat over het spanningsveld tussen vrijheid en bescherming.

Debaters o.a.:

  • Ted van Lieshout, schrijver, dichter en beeldend kunstenaar
  • Eva Kwakman, Officier van Justitie, gespecialiseerd in zedendelicten


Debatleiders: Marloes van Noorloos (Universiteit van Tilburg) en Sonja Meijer (Faculteit der Rechtsgeleerdheid, VU Amsterdam)

[De debatreeks Misdaad en Maatschappij is een initiatief van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit en NRC Handelsblad. In samenwerking met de Universiteit van Tilburg, Stichting Mens en Strafrecht en studievereniging QBDBD.]

bron: Debat 'Seks en strafrecht: vrijheid blijheid of bescherming boven alles?'; www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/agenda/2014/jul-sep/debat-misdaad-en-maatschappij-seks-en-strafrecht-vrijheid-blijheid-of-bescherming-boven-alles.asp; Vrije Universiteit Amsterdam; Debat: 28 september 2014