Een tweede kans

From Brongersma
Revision as of 02:22, 1 April 2017 by Admin (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Eva (Jara Lucieer) is dominee op [in?] een plattelandsdorp. Ze is door haar persoonlijke aanpak succesvol en geliefd, haar kerk zit vol. Maar dat verandert als haar zoontje, David (Trustin Burton Göbel) van zes jaar, wordt gered door een man, die door alle publiciteit rond zijn heldendaad wordt ontmaskerd als een pedofiel. Na zijn veroordeling en detentie kwam Erland (Raoul Copier) na jaren terug in het dorp om voor zijn zieke moeder te zorgen. Eva heeft hem inmiddels leren kennen als een aardige vent die zichzelf weet te beheersen. Maar het dorp reageert furieus en wil hem kwijt. Als het huis van Erland en zijn moeder in brand wordt gestoken neemt Eva een drastisch besluit.

Iedereen heeft recht op een tweede kans, maar geldt dat ook voor je pedofiele buurman? Is privacy een onschendbaar recht? Herkennen we het zondebokprincipe in de jacht op pedofielen? Is er sprake van massahysterie rondom pedofilie, is daar een verklaring voor? Wat zijn mogelijkheden tot re-integratie van pedofielen in de samenleving? Wat zijn aanvaardbare oplossingen?

Met o.a. Marthijn Uittenbogaard (oud- bestuurslid vereniging MARTIJN), Aleid Wolfsen (burgemeester van Utrecht), Cas Wouters (socioloog en auteur van De jeugd van tegenwoordig. Emancipatie van liefde en lust sinds 1880) olv Kees Vlaanderen.

Met een gesproken essay door Ted van Lieshout (dichter en schrijver van het boek: Mijn meneer).

[Het debat werd georganiseerd door omroep Human. Cas Wouters was uiteindelijk niet aanwezig. In plaats daarvan was Jules Mulder aanwezig.]

bron: Uit het programma van het debat 'Duivelse Dilemma's: Een tweede kans'; Debat naar aanleiding van gelijknamige documentaire; Regisseur: Sander Burger; www.debalie.nl/agenda/cinema/duivelse-dilemmas%3a-een-tweede-kans/e_9132806/p_11031629/; De Balie; Tekst van site geplukt: 6 november 2013; Debat op 12 november 2013