Interview over pedofilie naar aanleiding van uitgezonden documentaire

From Brongersma
Revision as of 15:39, 17 November 2015 by Admin (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

[Vrouwelijke beller:] Pedofilie hoort er bij. Ik heb zelf een zoon gehad die met pedofilie te maken heeft gehad. Hij heeft op schoot gezeten bij een man die pedofiel was en ik had er geen problemen mee. We hebben er over gepraat en gedaan en ja ik wil graag een verdere reactie.
[Interviewster:] En waar wilt u dan een reactie op?
[Vrouwelijke beller:] Nou, ik vind het namelijk niet verkeerd. Het is geen zonde. Je moet het wel als ouder begeleiden. [...]
[Interviewster:] U bent een moeder hè, een moeder die...
[Vrouwelijke beller:] Ja ik ben een moeder van een zoon die met een pedofiel... En toen ik het hoorde schrok ik natuurlijk ontzettend maar het contact is erg goed geweest en we hebben er verder geen problemen mee gehad.
[Interviewster:] Wat maakt nu dat u zo anders reageert als de meeste ouders die vaak furieus worden om wat voor reden dan ook.
[Vrouwelijke beller:] Ja dat weet ik niet. Ik heb er met hem over kunnen praten. Hij zei ook: 'Ik heb geen kwaad in de zin, ik wil niet met hem vrijen of wat dan ook. Maar ik vind het een mooi kind, ik wil gewoon naar hem kijken, ik wil hem zien.'
[Interviewster:] En daar had u geen problemen mee?
[Vrouwelijke beller:] Nee.
[Interviewster:] Bestaat het contact nu nog steeds?
[Vrouwelijke beller:] Nee, helaas niet.
[Interviewster:] Helaas?
[Vrouwelijke beller:] De man is verhuisd omdat die ook uit de buurt weggetreiterd werd net zoals die man in het filmpje [Het Bachvirus] vandaar dat ik zo furieus reageerde zo van: wat is dit voor onzin.
[Interviewster:] Ik wil even hier nog aan de tafel, want we hebben geloof ik nog twee minuten. Als je nou vermoed dat je kind een pedofiel contact heeft met iemand hoe kan je daar dan het best op reageren, meneer Sandfort?
[Theo Sandfort, psycholoog:] Ik denk dat belangrijk is dat je met je kind praat.
[Interviewster:] Waarover? Waarover?
[Theo Sandfort:] Praat van: 'Wat doe je daar? Wie is dat? Wat betekent die persoon voor je?'
[Interviewster:] 'Het is hartstikke leuk, het is zo gezellig want ik mag altijd video's kijken en...'
[Theo Sandfort:] Op dat moment geeft het kind al aan dat het heel goed in staat is om er over te praten met je en dan moet je doorvragen.
[Interviewster:] En dan zegt hij: 'Ja we hebben ook seks samen.'
[Theo Sandfort:] Dan kan je verschillende dingen doen. Dan kan je zeggen dat is vanaf nu afgelopen. En ik denk dat je daar veel schade mee kan berokkenen. En ik kan me ook voorstellen dat je met het kind probeert te praten van: 'God hoe beleef je dat en hoe ga je daar mee om?'
[Interviewster:] Ik moet afsluiten; Het Journaal zit er aan te komen. [Richt zich tot Wim Wolters, psycholoog] Zou u het verbieden?
[Wim Wolters:] Verbieden is nooit goed. Ik ben het trouwens met die mevrouw eens dat het geen zonde is. Ik vind dat je met het kind moet praten en je moet je moet heel duidelijk maken wat er precies gebeurd is. Het het zeker te maken met de sociale situatie van het kind en dan moet je nadenken over de vraag hoe het komt dat het kind bij oom Jan elke woensdagmiddag met twee andere kinderen verblijft. Dan is er iets wat niet klopt. En dat betekent dat je daarvoor met iemand moet gaan praten, met een huisarts, of met wie dan ook. In mijn ogen is het geen goede zaak en is het een reden om na te denken, bijsturen...
[Interviewster:] We zijn het er met z'n drieën over eens dat het belangrijk is om er over te praten.
[Wim Wolters:] Absoluut.
[Interviewster:] Dat die geheimhouding er af moet. Dat kinderen in ieder geval niet die last, die druk hebben van ik mag er niet over praten.
[Wim Wolters:] Ja maar tegelijkertijd wil ik zeggen dat we er niet van moeten uitgaan dat; pedofilie zal in mijn ogen in geen enkele moderne cultuur ooit geaccepteerd worden als een alternatieve seksuele variant.
[Interviewster:] Ik bel u over dertig jaar nog zo. Dank u wel voor het meedoen aan dit gesprek.

bron: TV-uitzending Rondom Tien; nagesprek naar aanleiding van de hiervoor uitgezonden documentaire Het Bachvirus; Geïnterviewd worden de psychologen: Theo Sandfort & Wim Wolters; Presentatie: Violet Falkenburg; www.youtube.com/watch?v=V8aL_crlSn8; NCRV; 1994