Wilders over geheim document: OM handelde 'bijna crimineel'

From Brongersma
Revision as of 09:19, 12 February 2020 by Admin (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

De PVV-leider Twitterde dinsdagavond woedend, na lezing van één van de geheime documenten die zijn vrijgegeven in zijn strafzaak. Die brief is deel van honderden interne e-mails en nota's van het Openbaar Ministerie (OM) en documenten van het ministerie van Justitie die vorige week openbaar zijn gemaakt. Wilders had die opgevraagd, omdat hij denkt dat toenmalig minister Ivo Opstelten en zijn ambtenaren in 2014 druk zetten op het OM om de PVV'er te vervolgen voor zijn minder-Marokkanenuitspraken. Op die manier zouden zijn politieke tegenstanders hem via een rechtsgang hebben willen aanpakken, denkt Wilders.

Het document dat Wilders' woede wekt betreft een brief van de officier van justitie die zijn zaak aanvankelijk oppakte aan diens hoofdofficier van justitie. Daarin schrijft deze aanklager over het moment dat publiek zal worden gemaakt dat Wilders wordt vervolgd. [...] Officier van Justitie Wouter Bos schrijft dat hij 'naar buiten wil' met de 'beslissing' om Wilders te vervolgen op '17 of 18 december'. Bos merkt daarbij op dat deze data 'nog voor het kerstreces' liggen en 'ook nog ruimschoots voor de Provinciale Statenverkiezingen en tussen het vragenuurtje op dinsdag en de ministerraad op vrijdag'. Ook schrijft Bos: "Daarnaast kan ook nog rekening worden gehouden met het arrest in de zaak Felter." In die zaak had het OM een conclusie geschreven die namelijk ook 'relevant' zou zijn in de zaak van Wilders, merkt Bos op.

Wilders schrijft: "Veel politieker wordt een proces niet. Dit is bijna crimineel."

bron: Artikel < Wilders over geheim document: OM handelde 'bijna crimineel' > Tobias Hartog; www.ad.nl/politiek/wilders-over-geheim-document-om-handelde-bijna-crimineel~ac06f154/; AD.nl; 12 februari 2020