'Ik hoop dat je mij niet zal herinneren als een onbeschofte journalist'

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

[27-01-2021]

Beste Marthijn [Uittenbogaard],

Dank voor je mail. En excuses voor de fout in het interview, dat moet inderdaad natuurlijk 'pedovereniging' zijn. Ik laat het aanpassen.

Ik heb inderdaad getracht om een mooi, waardig en genuanceerd verhaal over pedofilie te maken. Ik heb daarbij besloten om te focussen op de groep pedofilen [pedofielen] die tegen seks met kinderen en tegen kinderporno zijn, omdat ik dit een onderbelichte groep vind. [Ik vind het prima dat zij aan het woord komen, alleen andersom vinden ze doorgaans dat ik niet aan het woord mag komen./MU] Toen ik bij jou en je partner op bezoek was, had ik deze keuze nog niet gemaakt. Ook vanuit het selectie-oogpunt heb ik bijvoorbeeld Frans [die ook na het interview bij hem thuis niets meer van Van Gestel had vernomen] uit het verhaal gelaten. Hoewel zijn bijdrage, net als de jouwe, me wel heeft geholpen qua achtergrondkennis. Bedankt daarvoor.

Ik ben ook dankbaar dat jij en je partner mij hebben verwelkomd, vroeg in mijn project. Ik dacht dat ik nog had gemaild over mijn plannen met het verhaal, maar als dit niet het geval is geweest, dan ook daarvoor mijn oprechte excuses. Dat is niet netjes, zeker niet na jouw gastvrijheid.

Vervelend van de steen tegen je huis, en dapper dat je toch je standpunten blijft uitdragen. Dat vergt doorzettingsvermogen. Misschien wil ik voor een toekomstig verhaal opnieuw nog wel eens met je in contact komen. [Terwijl hij in het Trouw-stuk aangeeft mij geen podium te willen geven. En dat ik de meest beruchte pedofiel ben van Nederland. Terwijl ik trouwens het hokje pedofiel te beperkt vind wat betreft mezelf. Mijn seksualiteit is veel breder dan dat.]

Ik hoop dat je mij niet zal herinneren als een onbeschofte journalist. Als er nog dingen zijn waar je met me over wil praten, of die je vervelend vindt, laat dat dan vooral weten. Ik denk dat we er samen uit kunnen komen. [Ik heb niet meer geregeerd op deze mail.]

Hartelijke groet,

Maarten [van Gestel][26-01-2021:]

Geachte Maarten van Gestel,
[cc aan redactie Trouw]

Van Gestel: "Graag wil ik de tijd nemen voor dit artikel en er een mooi, waardig, genuanceerd verhaal van maken"

Mooi en waardig. Mensen interviewen (mij en mijn partner) en vervolgens niets meer van je laten horen. Zelfs niet op mijn mailtje nadien hoe het er voor stond. Dat is onbeschoft. En ook hypocriet, daar je verbaasd was dat er mensen zijn met pedofiele gevoelens die tegen zedenwetsverandering zijn (terwijl men in die kringen daar zeer hypocriet is en uit tactiek dit standpunt heeft). Dus je wilt mij geen podium geven, maar je was dat dus wel van plan omdat je dacht dat iedereen die je wilde interviewen voor zedenwetsverandering was.

Ik word vervolgd voor mijn denkbeelden en vooral voor het uiten van de waarheid. De fascisten winnen dagelijks terrein in dit land en jij doet er aan mee door mij als radicaal af te schilderen. Terwijl een eerlijke discussie gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek nooit mag in de massa-media.

Ik vind je hele houding onbeschoft. Ook klopt het niet dat er een pedopartij Martijn bestond. Er bestond een pedofielenvereniging genaamd Vereniging Martijn vanaf begin jaren 1980. Daar was ik vanaf 1998 lid van. En er is een partij genaamd PNVD waarvan ik mede-oprichter was, maar momenteel niet meer lid van ben. Slecht journalistiek werk door uit je hoofd dingen op te schrijven zonder even te controleren, of aan mij te vragen, hoe het zit.

Kinderen kunnen zelf beslissen als samenleving het toestaat. Zie hiervan een voorbeeld: marthijn.nl/videos/2013_Toen_ik_dertien_was.mp4

Afgelopen weekend huis beschadigd vanwege grote steen die iemand gooide. Dat faciliteren jullie met jullie houding van mensen buiten de samenleving plaatsen. Net als met de Joden vroeger gebeurde.

groet,
Marthijn Uittenbogaard[18-11-2020:]

A message from "Maarten van Gestel (dagblad Trouw)" [edit emailadres en IP-nummer] with subject "interviewverzoek":

Beste Marthijn,

Voor dagblad Trouw schrijf ik een stuk over de vraag: hoe is het om in 2020 pedofiele gevoelens te hebben?

Reden is de opkomst van groepen 'pedojagers', en op de achtergrond ook een complottheorie als QAnon. Ik kan me voorstellen dat dit moeilijk is voor mensen die met pedofiele gevoelens geboren zijn, en die verder niet tot uitvoer brengen. Verhardt de maatschappij naar mensen toe met pedofiele gevoelens? Is er meer angst om een 19-jarige met bivakmuts voor de deur te krijgen dan in de afgelopen jaren / decennia, of een steen door de ruit?

Graag wil ik de tijd nemen voor dit artikel en er een mooi, waardig, genuanceerd verhaal van maken. Het liefst zou ik drie mensen in Nederland bezoeken met pedofiele gevoelens, steeds voor een rustig en open één op één gesprek. Het is mogelijk om mensen anoniem op te voeren.

Mijn vraag aan jou is tweeledig. Eén: zou ik jou deze week mogen komen interviewen? En twee: heb jij een suggestie voor twee andere mensen die ik misschien zou kunnen spreken? Of zou jij mijn verzoek in je netwerk kunnen neerleggen?

Ik wil nogmaals benadrukken dat ik een stuk zonder vooroordelen schrijf voor een genuanceerde krant, een stuk waarin ik de gevoelens en ervaringen van mensen met pedofiele gevoelens in 2020 leidend wil laten zijn. Ik schrijf dus geen stigmatiserend verhaal - in tegendeel. Het lijkt mij persoonlijk juist belangrijk om jullie stem te laten horen.

Hopelijk hoor ik snel van je. Je mag me ook even bellen om een afspraak te maken.

Hartelijke groet,

Maarten van Gestel
Redacteur Trouw
[edit tel.nr.]

bron: E-mail-correspondentie tussen Maarten van Gestel (Redacteur Trouw) en Marthijn Uittenbogaard; 18 november 2020, 26 januari 2021 & 27 januari 2021