'Toch waren die lezingen niet steeds gemakkelijk'

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Toch waren die lezingen niet steeds gemakkelijk. Gisteren zat er een mevrouw [Ireen van Engelen] in de zaal die zich in de pauze bij mij bekendmaakte; ze is iemand die, "getriggered" door haar neef die volgens haar een malicieuze pedoseksueel was of is, zich inzet voor het bestrijden van kindermisbruik en daar landelijke bekendheid mee heeft verworven. In haar ogen was het onzin om verschil te maken tussen pedofielen, pedoseksuelen en pedocriminelen, omdat het allemaal één pot nat is.

[Naschrift van Ted:] Ik kom toch nog even terug op dit bericht. Daarin vertelde ik dat er een mevrouw in de zaal zat wier wonderschone naam ik ken als die van iemand die zich met hart en ziel inzet voor de bescherming van kinderen door alle vormen van pedofilie waar mogelijk te bestrijden. Ze zorgde voor een merkwaardig moment tijdens de lezing. Ik had verteld over 'Mijn meneer' en de achtergronden, en dat ik eigenlijk pas achteraf, jaren later, op mijn negentiende in de gaten kreeg dat de meneer in mijn eerdere jeugdjaren waarschijnlijk een pedofiel was geweest. Ineens vroeg die mevrouw op ietwat terechtwijzende toon: 'Heeft u destijds die meneer niet aangesproken op zijn pedofiele neigingen?' De zaal was stupéfait. Iedereen had gehoord wat ik had gezegd over dat onderwerp, behalve deze mevrouw. Ik was er zelf een beetje onthutst door, omdat nu bleek dat ze helemaal niet had geluisterd, maar alleen had gehoord wat ze wilde horen. Toen ik een en ander opnieuw wilde uitleggen begon de zaal een beetje te morren, want het was een herhaling en daar kwamen ze niet voor, ook al niet omdat het dreigde uit te draaien op een zinloze discussie. Toen greep de organisatie in en maakte er kordaat een eind aan, waarna ik verder kon gaan - met ander werk. De mevrouw deed niet meer mee. Ze ging pontificaal in het boek dat ze bij zich had (mijn boek!) zitten lezen.

bron: Blogtekst 'Ik bestond al' door Ted van Lieshout; tedvanlieshout.wordpress.com/2012/06/06/ik-bestond-al/; tedvanlieshout.nu; 6 juni 2012