Alan Turing en het Apple-logo

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Zowel in Londen als in Manchester is Alan Turing een postume homoheld. Hij staat bekend als de uitvinder van de computer. Turing leefde van 1912 tot 1954. Hij wordt beschouwd als groot mathematicus, filosoof, visionair en vooral als de grondlegger van de theorieën die zouden zorgen voor de ontwikkeling van de computer. [...]

In 1952 wordt hij gechanteerd door een hoerenjong. Als Turing vervolgens naar de politie gaat om dat te melden, wordt niet de knul, maar hijzelf gearresteerd. In het daaropvolgende proces is Turing volstrekt eerlijk over zijn homoseksuele gevoelens. Hij wordt veroordeeld en mag kiezen tussen een gevangenisstraf of een behandeling met diverse injecties. Turing kiest voor dat laatste. Daardoor komt hij in een depressie terecht, die uiteindelijk zal uitmonden in zelfmoord. Op 7 juni 1954 eet hij een appel, die hij heeft vergiftigd met cyanide.

In Londen kan het huis worden bezocht waar hij werkte, in Manchester staat een standbeeld waarop Alan Turing op een bankje zit met een appel in zijn hand. Daaruit is een hap genomen. Toen een Amerikaanse reclamemaker begin jaren 80 werd gevraagd de naam en het logo voor de computers van Macintosh te ontwerpen, koos hij voor de aangebeten appel. Het logo was bedoeld als een eerbetoon aan Turing. Aanvankelijk waren ook de regenboogkleuren, ten teken van homotrots, in het logo verwerkt. Toen de directie van Macintosh dat na jaren ontdekte, werden die vrolijke kleuren uit het beeldmerk van Apple verbannen.

[Volgens anderen is deze theorie over het Apple-logo een fabeltje.]

bron: Artikel 'Alan Turing en het Apple-logo' door Henk Krol?; Gay Krant 545; 3 december t/m 16 december 2005