Als het over vrouwen gaat, verandert de werkelijkheid

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Seksueel contact tussen vrouwen en jongens wordt over het algemeen vrij mild beoordeeld. 'Op een oude fiets moet je het leren' is een goedmoedige vaderlandse uitdrukking, die gebezigd wordt als er sprake is van een verhouding tussen een volwassen vrouw en een jongen. Hij is niet echt positief, maar ook zeker niet boosaardig. Jongens inwijden in de liefde ziet men vaak als een liefdevolle daad, niet als agressieve handeling.

Het cliché van de ervaren oudere vrouw die een jongen inwijdt in de liefde is niet bedreigend omdat deze ontmoeting in dienst staat van de mannelijke seksualiteit: de seksuele vorming van een man in spe. De aandacht is dan ook voornamelijk gericht op de jongen. De veronderstelde liefdevolle houding van de vrouw zou voldoende garantie bieden voor een verantwoorde initiatie zonder schadelijke gevolgen.

De verhouding van een volwassen vrouw met een meisje roept meer afkeuring op, naar wij aannemen komt dat voort uit de algemene reserve over lesbische relaties. Verhoudingen tussen vrouwen zijn een daad van seksuele autonomie waarvoor nog steeds weinig waardering bestaat. De angst dat de seksuele gevoelens van het meisje zodanig worden ontregeld dat zij voorgoed het lesbische pad op zal gaan in groot.

bron: 'Als het over vrouwen gaat, verandert de werkelijkheid' door Sjuul Deckwitz & Marjan Sax; Uit het boek 'Op een oude fiets moet je het leren - Erotische en seksuele relaties tussen vrouwen en jonge meisjes en jongens' door Marjan Sax & Sjuul Deckwitz (red.); Schorer Amsterdam; 1992