Beroepsverbod II

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Stel je hebt kinderen. Zou je die naar een school sturen met pedoseksuele leerkrachten? Zou je ze naar het ziekenhuis brengen waar op de kinderafdeling de verplegers pedo zijn? Zou het je uitmaken of de waterpolotrainer, de hopman of de dokter pedoseksuele gevoelens heeft? Vragen die ik niet meteen met 'ja' of 'nee' zou kunnen beantwoorden, maar als ouder staat het welzijn van je kinderen voorop. Kinderen zijn kwetsbaar en verdienen bescherming.

Er zijn in Nederland wetten die dienen om kinderen te beschermen tegen de fysieke en psychische overmacht van volwassenen. Het stellen van een grens vanaf welke leeftijd jongeren oud genoeg zijn om volledig zelfstandig te bepalen of en zo ja met wie ze seks hebben is arbitrair. Het oprichten van een politieke partij die die leeftijdgrens wil verlagen staat iedereen vrij. Dat past binnen de vrijheid van vereniging, een van de kernwaarden van onze democratie. Maar als je openlijk actief wordt voor zo'n partij en je profileert als pedoseksueel, moet je natuurlijk niet verbaasd zijn wanneer je daar in de samenleving op wordt aangesproken. Dan moet je niet verbaasd zijn dat bijvoorbeeld op je werk vragen worden gesteld en wenkbrauwen worden gefronst.

Nu doe je niets strafbaars zolang je geen wet overtreedt en beroepsverboden associëren we vaak met nazitijden. Maar is het nu verstandig om als pedoseksueel kinderarts te worden? En wat nu als dat wel het geval is? Dan vind ik dat ouders mogen verwachten dat hun kinderen geen onnodige risico's lopen. Is dat niet een beetje angstig? Wellicht, maar als een pedoseksuele zwemleraar zich vergrijpt zullen velen zich afvragen hoe het komt dat uitgerekend deze man zwemleraar moest zijn van minderjarigen. En wie krijgt de schuld? Het bestuur van de zwemclub? De gemeente? De politiek? En de eerste vraag van het onderzoeksrapport zal zijn: had dit kunnen worden voorkomen? Conclusie is dan: ja. Voorkomen lijkt me beter, genezen speelt immers niet.

bron: Column 'Beroepsverbod' door Frits Huffnagel (VVD); De Gay Krant 565; 7 oktober t/m 20 oktober 2006