Bezorgde burgers

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Stel: je bezoekt een vriend in Deventer. Op een gegeven moment hoor je geschreeuw op straat, waar zich een woedende groep mensen heeft verzameld. Je kent ze niet, je hebt ze niks gedaan, je hebt überhaupt nooit iets ergs gedaan, maar ze haten je. Allemaal. Ze eisen dat je de stad verlaat, en dreigen met geweld. Het klinkt onwerkelijk, maar het is ongeveer wat Marthijn Uittenbogaard vorige week meemaakte. Hij is namelijk pedofiel.

Je zou verwachten dat de burgemeester, Andries Heidema, zich voor zo'n vertoning zou excuseren. Maar in een interview op Radio 1 spreekt hij vooral zijn begrip uit voor de 'zorgen' van zijn burgers, die 'worden geconfronteerd met zulke mensen'. Wat hij wel afkeurt, is dat ze 's avonds voor die flat zijn blijven protesteren nadat Uittenbogaard en zijn vriend allang uit Deventer waren vertrokken, en dat er op een gegeven moment ook jongeren rondhingen die helemaal geen buurtbewoners waren.

Het feit dat iemand min of meer zijn stad is uitgejaagd vanwege onwenselijke gevoelens, lijkt de burgemeester dus aanzienlijk minder te deren dan de zinloze geluidsoverlast erna. Op de vraag of de twee nog terug mogen komen in Deventer, zegt hij zonder enige schaamte dat het op zichzelf mag, maar dat hij ze voorlopig, gezien het gebeurde, niet terug verwacht. [...]

Was er bij P&W nog enige tegenspraak, Pownews maakte domweg een lange compilatie van doodsbedreigingen door woedende demonstranten. Als dit over enige andere bevolkingsgroep zou zijn gegaan, was iedereen zich helemaal kapot geschrokken. [...] Pedofielen, met name in Deventer, weten nu weer goed hoe ze worden gezien: als beesten. Als ondermensen, geen deel uitmakend van de maatschappij. Of ze zich nou wel of niet aan kinderen vergrijpen, maakt voor de bezorgde burger weinig uit: hun zieke gedachten zijn al reden genoeg om te worden gehaat, of, als ze de verkeerde tegenkomen, vermoord.

bron: Column 'Bezorgde burgers' door Jonathan van het Reve; Volkskrant; 7 september 2013