Boekrecensie: Jongensboek - Marcel Bullinga

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Jeugdboeken waarin liefde en seks tussen twee jongens of twee meisjes een hoofdthema vormt, zijn zeldzaam. Jeugdboeken waarin 'homoseksualiteit' positief ervaren wordt door de hoofdpersonen zijn nog zeldzamer. Zo'n boek is er nu. Reden voor Jeugd en samenleving voor een keer af te wijken van de regel dat kinder- en jeugdboeken niet worden besproken.

Jongensboek van Marcel Bullinga speelt in een herkenbare omgeving. Hoofdpersoon Art woont in het dorpje Ravenstein en zit op - het in werkelijkheid bestaande - Titus Brandsma Lyceum in Oss. Ook de andere geografische en actuele gegevens in dit als 'roman' en niet als jeugdboek gepresenteerde boek zijn geplukt uit de werkelijkheid van alledag. Dat zal de herkenbaarheid en de mogelijkheden tot identificatie met Art en zijn vrienden en vriendinnen vergroten.

Jongensboek is een moderne vertegenwoordiger van de aloude tendensroman. En zoals in vele tendensromans worden stijl en karakter ondergeschikt gemaakt aan de boodschap die de auteur uit wil dragen. Goed en slecht, vriend en vijand zijn direct herkenbaar. De gymleraar is een militairistische bullebak die niets van mietjes moet hebben, Arts moeder heeft 'het' al door voordat Art het hoge woordt [woord] uitspreekt, Arts vader wil er niet over praten, een ouderwetse nichtenkit met 'rode gedempte lampen' en de daar aanwezige homo's zijn eng.

In Jongensboek staan deuren 'gapend' open, wuiven hoge bomen 'melancholiek' en heeft de hoofdpersoon 'spinnewebben in zijn hoofd'. Net als M.J.J. Exler in zijn voorlichtingsroman Levensleed uit 1911 besluit Bullinga met een literatuurlijst die boeken bevat die niet beoordeeld zijn naar literaire maar naar emancipatorische criteria. Slordig is het lijstje van boeken waarvan hij alleen de titel noemt omdat hij ze niet heeft gelezen. Het meeste nut zullen jonge lezers nog hebben van de lijst van 'praat- en doegroepen voor homojongeren'.

Jongensboek. Roman is helaas de zoveelste uitwerking van de gedachte dat jeugdboeken versimpelde, Boeketreeks-achtige volwassenenboeken moeten zijn. Geschikt voor wie zoon, neefje of vriendje een boodschap mee wil geven. Het boek is uitgegeven door SUA Amsterdam, telt 119 bladzijden en kost in de boekhandel ƒ 15,-

bron: Boekrecensie < 'Als je maar gelukkig bent, jongen, dan is het goed' > door 'MvL'; Jeugd en samenleving; juni 1986