COC-voorzitter Frank van Dalen treedt af - Vriendschappelijke relatie met deelnemer 16min-boot

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Van Dalen [voorzitter COC] maakte twee maanden geleden zijn aftreden bekend. Over hem circuleerden al vanaf zijn aantreden, drie jaar geleden, diverse lasterlijke en anonieme e-mails. Die werden door het bestuur altijd - zoals dat gebruikelijk is bij niet ondertekende beschuldigingen - terzijde geschoven. Toch veranderde gaandeweg de sfeer bij zijn collega-bestuurders. Uiteindelijk resulteerde dat in de aanbeveling uit eigen beweging op te stappen. Het is een publiek geheim dat dit niet geheel vrijwillig gebeurde. Pal nadat Van Dalen in de ogen van enkele leden van het bestuur té vaak in de Amsterdamse homohoreca was gesignaleerd met wel erg jonge knapen, kwam er het gerucht van een uiterst vriendschappelijke relatie met een deelnemer van de 16min-boot.

Daarmee geconfronteerd tijdens een speciale vergadering op 23 februari verdedigt Van Dalen zich krachtig. Het zou gaan om een onschuldige relatie; de knul is maar twee keer bij hem blijven slapen en hij is bovendien inmiddels al zeventien. Ze deelden vooral hun politieke interesse. Kritische bestuursleden zijn echter onaangenaam getroffen. Zo'n relatie kan juridisch wellicht door de beugel, maar is niet passend bij de functie van voorzitter van de grootste Nederlandse homobeweging. Zeker niet als de jongen aan je zorg is toevertrouwd. En helemaal niet omdat hij werkzaam was voor jongerenwebsite Jong & Out, die valt onder de verantwoordelijkheid van COC Nederland.

GBA-bestuurder Siep de Haan schrijft hierover later in een brief aan het bestuur van COC: "Vorig jaar is er veel te doen geweest om de 16min-boot. Toestemming van de burgemeester werd pas verkregen nadat COC-voorzitter Van Dalen had verklaard er persoonlijk op toe te zien dat geen van de jonge deelnemers op ongepaste wijze zou worden benaderd door de begeleiders." [...]

Op woensdag 12 maart heet Ronald Plasterk, de minister voor homo-emancipatie, prinses Máxima welkom bij de ondertekening van een koplopersovereenkomst met wethouders uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht om een impuls te geven aan een betere sociale acceptatie van homoseksuelen. Een historisch moment. [...] Op het laatste moment zijn naamkaartjes op de stoelen van de eerste rij verlegd. Naast Máxima, minister Plasterk en Commissaris van de Koningin Jan Franssen zit nu niet Frank van Dalen, maar COC-directeur Pascal van der Maas. Van Dalen is verschoven naar de eerste rij aan de linkerkant zodat hij vanuit de plek waar de televisiecamera's staan niet in één lijn zit met de prinses.

bron: Artikel 'Een titanenklus'; Gay Krant, nr. 597; 14 juni t/m 4 juli 2008