Castratie-angsten

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Het proefschrift van Wijffels geldt nog steeds als enige uitvoerige bron, al dateert het uit 1954 en betrof het slechts 70 castraten (waarvan dus 31 geestelijk onvolwaardigen). Dat onderzoek heeft nauwelijks nog waarde bij de behandeling van de plusminus 200 mannen die tot TBS zijn veroordeeld wegens zware seksuele misdrijven. Pedofielen - die het moeilijkst te behandelen zijn - zitten het langst. Een van hen is een bijna bejaarde en verblijft al bijna dertig jaar in een inrichting.

Professor [Frank H.L.] Beyaert: "Hij wordt om de zoveel tijd mee naar 't zwembad genomen om te zien hoe ver het met hem is. Hij heeft dan binnen de kortste keren een hele berg kinderen om hem heen want het is een erg aardige man." [...]

[Gerard] Spong begrijpt de commotie niet die destijds ontstond nadat hij voor zijn cliënt [niet de hierboven aangehaalde TBS'er] [op verzoek van cliënt] diens castratie vroeg: "Er wordt toch al zo op advocaten in strafzaken afgegeven. Dan doen we eens iets goeds, stellen castratie voor in een zware zedenzaak, en dan is het ook weer niet goed."

bron: Artikel 'Castratie-angsten' door Henk Ruigrok; Revu; 1994