De dwang van de heterokratie - Sekse en klassetegenstelling

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Seksuele onderdrukking is misschien wel één van de belangrijkste middelen om de mens onvrij te houden ter bestendiging van de maatschappelijke orde. [...] Shulamith Firestone [auteur boek: Dialektiek van de sekse] stelt dat er sprake is van een tweede klassetegenstelling [naast die van de kapitaalbezitters tegenover de loonafhankelijken] die hier dwars doorheen loopt: die van het patriarchale systeem. De heersende klasse wordt hierbij gevormd door de (volwassen) mannen die de overdracht van kultuur en wetenschap en de ekonomische en politieke middelen in handen hebben, terwijl de onderdrukte klasse gevormd wordt door vrouwen en kinderen. Men zou hieraan ook de homo's kunnen toevoegen en alle andere groepen mensen die niet passen in het heersende manbeeld, zoals travestieten, pedofielen, vage kunstenaars en wat dies meer zij.

In de patriarchale visie staat de onderdrukte groep in dienst van de heersende, produktieve, klasse van mannen. Vandaar dat ook de kinderen daaronder gerekend moeten worden. Firestone beweert dat de onderdrukking van vrouwen en die van kinderen op zo'n komplekse manier zijn vervlochten en elkaar zo bestendigen dat het onmogelijk is te spreken over de bevrijding van de vrouw zonder ook over de bevrijding van het kind te spreken en andersom. [...]

Terwijl kinderen op allerlei terrein hun vaardigheden mogen ontwikkelen en oefenen, terwijl veel vaardigheden zelfs georganiseerd worden aangeleerd op school, onthoudt men hen de mogelijkheid op een natuurlijke manier om te leren gaan met bepaalde "seksuele" lichaamsfunkties. Het veel gehoorde argument dat ze daar dan ook nog niet "aan toe zijn" verliest te meer zijn kracht door de emotionele felheid waarmee het doorgaans te berde wordt gebracht. De centrale plaats die het seksuele inneemt in de praktijk van de onderdrukking, ook of juist op jonge leeftijd, wordt naar mijn idee nog te weinig ingezien.

bron: Artikel 'De dwang van de heterokratie - Sekse en klassetegenstelling' door J.R.F. [edit]; NIKS; november 1981