De films van Louis Malle

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Er is een groeiende belangstelling voor het werk van de in 1995 overleden cineast Louis Malle. Zijn films worden gerestaureerd, er verschijnen nieuwe biografieën en er worden retrospectieven georganiseerd. Ook het filmmuseum [Amsterdam] laat zich niet onbetuigd en vertoont dit voorjaar elf films uit het oeuvre van de veelzijdige Franse regisseur. [...]

Een jaar later [1958] shockeerde hij Frankrijk, en de rest van de wereld, met Les amants, over een getrouwde vrouw en moeder (wederom Jeanne Moreau) die zich halsoverkop in een buitenechtelijke affaire stort. Men nam aanstoot aan de expliciet getoonde erotiek, maar vooral aan het ontbreken van een moreel oordeel. [...]

Terug in Frankrijk beek Malle nog even controversieel - met Le souffle au coeur (1971) over een incestueuze moeder-zoonrelatie, maar vooral met Lacombe Lucien (1974). Zonder te oordelen toont Malle in die laatste film de lotgevallen van de met Duitsers heulende en collaborerende jongeman Lucien Lacombe. De Fransen, zelf nog worstelend met hun oorlogsverleden - het collaborerende Vichy-regime - ontvingen de film met woede en onbegrip.

Eind jaren zeventig, op zoek naar inspiratie, verhuisde Malle naar de Verenigde Staten. Hier maakte hij onder andere Pretty Baby (1978) met Brooke Shields, en het door velen als zijn beste Amerikaanse film beschouwde Atlantic City, U.S.A. (1980) met Burt Lancaster, Susan Sarandon en Michel Piccoli.

Het hoogtepunt in zijn carrière volgde na terugkeer in Frankrijk: Au revoir les enfants (1987). Dit oorlogsdrama toont indringend de sfeer van angst, verraad en wantrouwen in het door de Duitsers bezette Frankrijk. Julien, een twaalfjarige leerling aan een katholieke kostschool, raakt vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog bevriend met Jean Bonnet; Jean blijkt een joodse onderduiker. Na een inval van de Gestapo wordt Jean samen met twee andere onderduikers afgevoerd. Julien moet machteloos toekijken. Deze min of meer autobiografische film won talloze prijzen en kreeg twee Oscarnominaties.

bron: 'De films van Louis Malle' door Mark Mallon; Filmmuseum Zine #4; 18 mei t/m 28 juni 2006