De keuze van Paul Witteman - Groot Uur U over pedofilie

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Vanwege het jubileum is aan verschillende coryfeeën gevraagd welk historisch VARA-fragment het meeste indruk op ze heeft gemaakt. Presentator/interviewer Paul Witteman komt met een heel opmerkelijk fragment. Hij koos een uitzending van het legendarische programma Een Groot Uur U uit 1978 met Koos Postema over pedofilie. Toevallig koos schrijfster Nelleke Noordervliet ditzelfde fragment uit toen zij afgelopen zomer gast was in de Geschiedenis 24-serie Geschiedenisgasten. Net als bij Witteman was het fragment ook bij Nelleke Noordervliet in het geheugen opgeslagen als een opmerkelijk tv-interview. In retrospectief was er een groot verschil tussen Noordervliet en Witteman. Witteman noemde de bandering [benadering?] van Koos Postema "verbazingwekkend nuchter en goed", terwijl Noordervliet verbijsterd was over de naïviteit waarmee Postema de toenmalige pedofielenlobbyïst Brongersma benaderde.

bron: 'VARA 85 en de keuze van Paul Witteman - Groot Uur U over pedofilie'; geschiedenis.vpro.nl/artikelen/44127386; Geschiedenis.vpro.nl; 3 november 2010[Paul Witteman, tv-presentator:] Ik heb gevraagd om een fragment uit Een Groot Uur U van Koos Postema. Niet alleen omdat dat mijn grote voorbeeld is als het gaat om televisiepresentatie, maar ook omdat ie daarin het onderwerp pedofilie aansnijdt en dat doet met iemand die ik toevallig kende, Eerste Kamerlid voor de Partij van de Arbeid, senator Brongersma. En die vertelde over zijn pedofiele gevoelens op een manier die eigenlijk nu volgens mij niet meer mogelijk zou zijn. [...] Maar Postema ging, ja, om met pedofilie op zo'n, wat zou ik zeggen, zo'n verbazingwekkend nuchtere en toch goeie wijze, dat dat fragment altijd in mijn hoofd is blijven zitten als zo moet je omgaan met gasten.

bron: Transcriptie uit 'VARA 85 en de keuze van Paul Witteman - Groot Uur U over pedofilie'; geschiedenis.vpro.nl/artikelen/44127386; Geschiedenis.vpro.nl; 3 november 2010