De zedenmeester - Recensie van The moralist

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Door: Rocco Hosquet

Eind maart was Rod Downey, schrijver van The Moralist, in Nederland. Voor een besloten publiek las hij enkele passages voor uit zijn controversiële roman. Het 505 pagina's tellende boek is een autobiografisch verhaal, wat in dit geval wil zeggen: gebaseerd op waargebeurde belevenissen van de auteur.

The Moralist - Rod Downey

Red is een schrijver van middelbare leeftijd en specialist op het gebied van mediacommunicatie. Wanneer hem wordt gevraagd of hij als vrijwilliger een beginnend schrijverstalent wil begeleiden, zegt hij onmiddellijk toe. Zijn student blijkt de beeldschone 12-jarige Jonathan Frame te zijn. Er bloeit een mooie vriendschap op tussen de twee. Als het project ten einde is, staat Red voor de moeilijke opgave om het contact met de jongen te behouden. Dit wordt nog eens extra bemoeilijkt doordat de jongen 100 kilometer verderop gaat wonen. De relatie houdt op een natuurlijke manier stand en wordt in de loop der jaren verder uitgediept. Naast zijn werk als public relations adviseur in Texas, schrijft hij in z'n vrije tijd "short stories" voor een Amerikaans tijdschrift over jongensliefde. Tevens helpt hij de pedofielenlobby om te gaan met de media. Een vriend van Red krijgt op een bepaald moment een veroordeling aan z'n broek vanwege een relatie met een tiener. Als hij vervolgens verplicht een bord in z'n tuin moet neerzetten waarop staat dat in dat huis een zedenmisdadiger woont, wordt zijn huis met een molotov-cocktail bestookt. Dit is voor Red de druppel die de emmer doet overlopen. Hij gaat op de Amerikaanse nationale televisie de discussie aan met één van de aanzetters van de heksenjacht en zet hiermee de liefdesrelatie met Jonathan op het spel.

De avonturen en gesprekken met Jonathan schrijft Red op in de 3e persoon voor het boek The Moralist. Deze persoon is van het begin tot het eind bezig met het onderzoeken en interpreteren van de gebeurtenissen. Ethiek en estethiek vanuit het perspectief van een jongensminnaar vormen de basis van zijn analyse. Met deze stukken levert hij een basis aan waarmee strijders voor acceptatie van intergenerationele relaties zich een stuk zelfverzekerder kunnen voelen. Het is de duidelijkheid en logica van zijn stellingnames die ervoor zorgt dat hij zo overtuigend overkomt.

Volgens Red komt de heksenjacht op pedofielen uit de rechts-conservatieve hoek. Wetenschappelijke bewijzen worden door deze groep massaal genegeerd, omdat het niet in hun straatje past. Zij willen het beeld in stand houden dat seksuele relaties tussen ouderen en kinderen ernstige psychische schade veroorzaakt, omdat ze daar hun geld mee verdienen. Zij verwijten op hun beurt dat de pedofielenlobby de waarheid verdraait door de mensenmassa te bestoken met pseudo-wetenschappelijke stukken die het tegendeel beweren. Red valt tevens de homoseksuele gemeenschap aan omdat zij, in zijn optiek, een contract hebben gesloten met de duivel. Volgens Red is er niet zo'n groot verschil tussen homoseksuelen en jongensliefhebbers als veel homo's tegenwoordig beweren. Hij refereert hiermee naar de ILGA die tien jaar geleden besloot om pedofielen niet meer onder haar vleugel te nemen, in ruil voor adviesrecht bij de Verenigde Naties (zie OK 46 en 47 voor details).

In het huidige maatschappelijke klimaat in de Verenigde Staten is het buitengewoon moedig van Rod Downey om dit boek te schrijven en uit te geven. Het verhaal is gebaseerd op gebeurtenissen die Rod daadwerkelijk heeft meegemaakt. Bij het lezen blijf je jezelf dan ook regelmatig afvragen of iets wel of niet waargebeurd is. Sommige passages zijn zo gedetailleerd dat het bijna wel gebeurd moet zijn. De auteur heeft gelukkig de vrijheid om de illusionaire waarheid naar eigen wens in te richten. Door het boek expliciet als fictie te publiceren pleit de schrijver zichzelf vrij. Zo zijn eventuele overeenkomsten met de werkelijkheid puur toevallig. Veel keus heeft de schrijver uiteraard ook niet: als hij het uitgegeven had als autobiografie zou hem dat een enkeltje gevangenis hebben opgeleverd.

"Love blows through culture like a Texas tornado." Jongensliefde is er altijd geweest en zal altijd blijven bestaan. The Moralist demonstreert dat liefde zich niet laat sturen door hedendaagse normen en waarden. Als je je hart open stelt voor liefde en schoonheid, zal je de waarheid zien. Dit boek heeft ervoor gezorgd dat ik meer vrede heb gekregen met mijn gevoelens. Gun jezelf ook zo'n verlichting: lees dit boek!

Rod Downey, The Moralist. Ormond Beach, Florida: Great Mirror Press, 2002. ISBN: 1 59196 037 1.

bron: Boekrecensie 'De zedenmeester - Recensie van The Moralist' door Rocco Hosquet; OK Magazine, nr. 86; augustus 2003