Deze discussie is beter dan een interview

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Degenen die mij aanraden om het interview [met Martijn] gewoon te doen, voeren als voornaamste argument aan dat pedofilie een onderwerp is waarover je zou moeten kunnen praten en dat het onverstandig zou zijn om het dood te zwijgen. Zij wijzen er op dat pedofielen in toenemende mate het slachtoffer worden van een hetze en dat het tijd is hierover een discussie te voeren. Ik heb nog eens goed over de kwestie nagedacht. Discussie is per definitie beter dan geen discussie.

Ik ben het eens met diegenen die zeggen dat pedofilie een onderwerp is waarover je zou moeten kunnen praten. In die discussie zouden vier zaken centraal moeten staan. (1) Pedofilie is niet strafbaar, evenmin als welk verlangen dan ook. Pedofielen zijn geen misdadigers, althans niet vanwege hun pedofilie. Dit is niet mijn persoonlijke opvatting, dit staat gewoon in de Nederlandse wet. (2) Seks met minderjarigen is een misdaad. Ook hierover is de Nederlandse wet helder. (3) De vraag naar de grens tussen meerderjarig en minderjarig is legitiem. Moet de leeftijdsgrens omhoog of omlaag? Discussie hierover kan onmogelijk verboden zijn. (4) De heksenjacht op pedofielen is kwalijk. Wie een misdaad begaat, moet worden gestraft conform de wet. Wie opvattingen heeft die als onsmakelijk worden beschouwd, maar niets misdoet, moet vrij kunnen leven als ieder ander.

bron: Citaat uit 'Deze discussie is beter dan een interview - Antwoord van Ilja Leonard Pfeijffer'; nrc.next; 29 augustus 2007