Eén op de drie Nederlandse kinderen ooit slachtoffer van seksueel geweld

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Elk jaar worden 62.000 kinderen voor de eerste keer slachtoffer van een vorm van seksueel geweld. Eén op de drie kinderen maakt ooit een vorm van seksueel geweld mee. Dat staat in een rapport over de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen, opgesteld door de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen [Corinne Dettmeijer], dat vandaag is overhandigd aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Meisjes worden relatief vaker slachtoffer van seksueel geweld dan jongens: 41 procent van hen krijgt ermee te maken, tegenover 23 procent van de jongens. Eén op de tien meisjes maakt ongewilde manuele seks mee, één op de twintig orale of genitale seks. Niet iedereen ziet zichzelf als slachtoffer, jongens relatief minder vaak dan meisjes.

De gevolgen die slachtoffers ondervinden lopen uiteen. Sommigen ervaren nagenoeg geen problemen. Bij velen heersen echter gevoelens van schaamte, nachtmerries of langdurige psychische, medische of seksuele gevolgen. [...]

De verdachten die bekend zijn, zijn vrijwel altijd mannen. Niet iedere verdachte heeft een seksuele voorkeur voor kinderen: 20 procent van hen is pedofiel. Een kwart van de verdachten is zelf ook minderjarig. Meer dan een kwart heeft een verstandelijke beperking. De helft is nog niet eerder in beeld geweest bij justitie. In driekwart van de bij de politie gemelde gevallen is de beschuldigde een bekende van het kind, in een vijfde is het een familielid.

bron: Artikel 'Eén op de drie Nederlandse kinderen ooit slachtoffer van seksueel geweld'; www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3662513/2014/05/27/Een-op-de-drie-Nederlandse-kinderen-ooit-slachtoffer-van-seksueel-geweld.dhtml; PAROOL (ANP); 27 mei 2014