Enkele wetenswaardigheden over erecties
Ramsey, een Amerikaans onderzoeker, heeft ruim dertig jaar geleden al een lijst opgesteld van situaties waarin schooljongens een stijve pik krijgen. Hij maakte onderscheid tussen lichamelijke, emotionele en seksuele oorzaken. Als lichamelijke oorzaken noemt hij: in de klas zitten, een pak slaag krijgen, hard fietsen, duiken van de hoge, zwemmen, in het warme zand zitten, boksen. Als emotionele oorzaken beschrijft hij: te laat op school komen, voor de klas komen, examen doen, het volkslied horen, in een leeg huis komen. De seksuele oorzaken zijn bij jonge jongens: plaatjes zien van meisjes of vrouwen, zichzelf bloot zien in de spiegel, geslachtsdelen van andere jongens zien, liefdesgeschiedenissen lezen, schuine moppen horen. In de jeugd blijken dus een groot aantal uiteenlopende situaties tot een erectie te kunnen leiden. Later zouden die mogelijkheden vernauwen tot alleen maar seksuele situaties of tot het direct aanraken van de geslachtsstreek. Dat noemen ze dan "conditioneren". Misschien is dat ook wel een duur woord voor verarmen.
In Nieuw Guinea schijnen mannen elkaar bij de begroeting over de penis te aaien. Een stukje folklore en naar het mij voorkomt ook een stukje rijkdom. Misschien vergelijkbaar met ons zoenen. [...] Karacan heeft tien jongens van 12-15 jaar in een laboratorium laten slapen, gedurende drie opeenvolgende nachten. [...] Een elastisch ringetje met een ingebouwde weerstand om de penis heen. [...] Gedurende een derde van de nachtrust is er een stijve pik. Verder blijkt dat er per nacht gemiddeld 7 erectie-perioden optreden, die gemiddeld zo'n 27 minuten duren. Alle proefpersonen hadden tenminste drie erectie-periodes gedurende de slaap. Twee jongens hadden elf keer een erectie in de slaap. Drie kwart van de erecties valt althans een deel samen met een REM-periode. Het onderzoek naar REM-slaap en nachtelijke erecties is ook verricht bij oudere groepen. Het blijkt dat boven de twintig jaar het aantal erecties tijdens de nacht is gedaald tot gemiddeld vier.
bron: Artikel 'Deskundologika 12' door Philip den Bouwmeester (pseudoniem van Frits Wafelbakker); Sekstant, no. 12; december 1975