Geen subsidie voor onderzoek naar kinderseksualiteit

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

[Gerda van Dijk, seksuologe:] Elke baby masturbeert; dat is de enige aangeboren natuurlijke seksualiteit die we hebben.

[Pieter van de Wielen, de presentator:] Dit lijkt me trouwens nu al een redelijk taboe, als je baby-seksualiteit zou willen onderzoeken dan denk ik niet dat je heel veel subsidie krijgt.
[Gerda:] Nee, trouwens ook niet als je kinderseksualiteit wil onderzoeken in Nederland, dat wordt geweigerd, daar wordt geen geld voor gegeven.

[Pieter:] Die mythes hè, waar we het over hebben over het masturberen, homoseksualiteit, over dat pijpen slecht is, zijn die nou ook door de wetenschap in stand gehouden?
[Gerda:] Absoluut, ze zijn door artsen verzonnen en ze zijn jarenlang, bijna decennialang door artsen in stand gehouden sinds het ontstaan van de seksuologie eind van de negentiende eeuw. [...] Ik ben gaan studeren in de jaren zestig. [...] Maar wat wel heel opvallend is is dat ik gedurende mijn hele medische opleiding niets heb gehoord over seksualiteit, behalve bij psychiatrie over de perversies, en daar hoorde toen nog homoseksualiteit bij. Dus toen ik afgestudeerd was als arts was ik ineens seksueel expert want iedereen vroeg aan mij dingen over seksualiteit en ik had niets anders dan m'n eigen ervaring, wat denk ik voor de meeste artsen van mijn leeftijd in ieder geval gold. [...]

[Pieter:] Ziet u nog dingen die onderzocht zouden moeten worden, waar de wetenschap nog steeds een voortrekkersrol in zou kunnen vervullen?
[Gerda:] Kinderlijke seksualiteit. [...] Wat weten kinderen van seksualiteit? Wat doen ze met hun eigen lichaam? Hoe ervaren ze hun eigen lichaam? Hoe krijgen ze autonomie over hun eigen lichaam? Dat zijn denk ik dingen waar ik best eens heel benieuwd naar zou zijn.

[Pieter:] Maar dat zijn allemaal nog steeds echte taboes natuurlijk.
[Gerda:] Ja.

bron: Noorderlicht; Radio-uitzending van de VPRO; programma te beluisteren op: noorderlicht.vpro.nl/afleveringen/22311684/; 19 juli 2005