Gevallen vogel - Theo van Willigenburg

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Is er werkelijk een alternatief voor het huidige juridische bestel? Corrumpeert uiteindelijk niet ieder systeem? Wat antwoorden we onze leerlingen en studenten als ze ons vragen naar de blinddoek van Vrouwe Justitia? Kunnen we eigenlijk nog wel vertrouwen hebben in onafhankelijkheid van de rechtspraak? Hebben we eigenlijk wel een realistisch beeld van onze gevangenis? Wat is er sinds de jaren '80 gebeurt met de maatschappelijke opvattingen omtrent pedofilie? Past nuancering in dat debat en is er wel voldoende ruimte voor? Hebben bepaalde media die de onderbuik faciliteren een niet al te vertroebelende rol in het geheel? Is het juist om een veroordeelde topwetenschapper buiten de academische wetenschap te houden? Wat betekent vergeving? Wat is geloofwaardigheid? Zouden wij ons nog durven of willen inlaten met een veroordeelde zedendelinquent?

Het boek verdient alleen al omdat het deze vragen opwerpt ieders eigen oordeel en ieders eigen overweging. Hier ontvangt het ondanks de nodige bedenkingen het voordeel van de twijfel. Van Willigenburg is een gevallen vogel, die tracht opnieuw te vliegen. Hij zal zich niet verbergen, hij zal zijn mond niet houden. Hij zal zich laten zien en waar nodig mengen in het debat. En dat is goed, en dat is zijn goed recht.

bron: Boekbespreking < Enkeling tegen zichzelf/het systeem* (*Doorhalen wat niet van toepassing is) > door Stephan Wetzels; Betreft het boek 'Gevallen vogel' door Theo van Willigenburg; www.8weekly.nl/artikel/11915/theo-van-willigenburg-gevallen-vogel-wittgenstein-nietzsche-foucault-agamben-lyotard-achter-tralies-deel-2-enkeling-tegen-zichzelf-het-systeem-doorhalen-wat-niet-van-toepassing-is.html; www.8weekly.nl; 2 november 2014