Het laatste jaar - De brieven uit 2006

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

[Robert Long:] Mijn ervaring, destijds, een paar jaar geleden, met de Vereniging Martijn, was goed. Ook ik wilde eerst de tekst lezen en daar stond geen onvertogen woord in, volgens mij. Net als jij ben ik van mening dat de discussie over pedofilie, de grenzen, het taboe, de voor- en nadelen, zo open mogelijk gevoerd moet worden. En hoewel ik me bij seks met kinderen niks kan voorstellen, weet ik nog wel dat ik als jongetje me al vroeg interesseerde voor elke denkbare vorm, dus ook belangstelling had voor volwassenen. Bovendien had ik een veel oudere pianoleraar die, rond mijn twaalfde, nog weleens zijn hand op andere plaatsen dan de toetsen legde. En dat vond ik bloedspannend. Ik heb ook niet de indruk dat me veel kwaad heeft gedaan, laat staan mijn leven heeft verwoest. Hoe dan ook, enige tijd na het interview begon het schelden. Per post en per e-mail; maandenlang werden we bestookt met virussen, totdat bleek dat er één of andere rechtse knuppel een slecht geformuleerde website heeft waarop nogal abjecte meningen te lezen zijn en ook flikkers, pedo's en ander gajes subtiel worden omschreven. Men heeft zelfs een keer voor de deur van een theater gestaan waar ik speelde, met pamfletten die de bezoekers maanden niet naar binnen te gaan omdat er een pedofiel op de bühne stond. Dus de kans is aanwezig dat jou iets soortgelijks ook te wachten staat, want het woord nuance is in die kringen onbekend. En het waait weer over ook hoor, dus als je vindt dat je iets zinnigs kunt bijdragen zou ik me zeker niet uit het veld laten slaan.

[Cees van der Pluijm:] Toen op de website www.jongensforum.net daarnaar [een column van Cees over wel of niet publiceren interview met Martijn; dit i.v.m. hetze 'gelieerde pedopartij'] verwezen werd, brak er een scheldtirade los en daar voelde ik weinig voor. Dat soort publiciteit zocht ik niet, temeer daar ik wist dat ik in de gaten gehouden werd. Op een zondagochtend belde me al eens Ireen van Engelen (alleen die naam al, weer een Teken?), de drijvende kracht achter Stichting Soelaas, die geestdriftig actie voert tegen alles wat met pedofilie te maken heeft. Zij is nogal fanatiek, maar wel goed op de hoogte van een en ander. Het bevalt me minder dat ze ook allerlei pedo's die niets doen wat tegen de wet indruist, probeert het leven zuur te maken. Zo zit zij achter de verwijdering van Norbert de Jonge ('pedopartij') van de Radboud Universiteit Nijmegen. Mensen verliezen door haar hun studie, hun baan, hun veiligheid, en dan zegt ze zelf doodsbenauwd te zijn dat ze haar een keer wat aandoen als er iemand door het lint gaat. Al met al ben ik er wel van overtuigd geraakt dat er in die hele pedobeweging een groot aantal gekken of zwakbegaafden rondloopt en ben ik erg aan het twijfelen geslagen. Ik vind nog steeds dat volwassen seks met kinderen uit den boze is, maar dat vond ik toch al. Ik heb mijn opvattingen over hoe we met seks en intimiteit en lichamelijkheid zouden moeten omgaan, en daarin zou je best een plaats kunnen geven aan pubers die al experimenterend seks zoeken met een volwassene. Ik zie daar geen kwaad in, al vraagt dat wel verstandig optreden van de volwassene. Maar de gedachte aan een volwassene die op zoek gaat naar een tien- of twaalfjarige en die daadwerkelijk werft vanuit zijn eigen erotische behoefte, die gaat me steeds sterker tegenstaan. Wat rondstruinen op de pedowebsites heeft me niet begripvoller of toleranter gemaakt.

bron: Uit het brievenboek 'Het laatste jaar - De brieven uit 2006' door Robert Long & Cees van der Pluijm; Uitgeverij de Stiel Nijmegen; 2008