Hoe gay is de Amsterdam Pride nog?

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Het eerste punt is dat de Pride een feestje vooral voor hetero's werd en het woord 'gay' uit de gunst raakte. Ik zag T-shirts van jongens die 'gay for a day' zijn, of erger: 'You are looking at me but I am not looking at you.' Zulke hetero's doen zich met rode [roze] kleren aan graag voor als gay of lesbisch, maar waarom moet dan dat woord gay weg?

Homo's klagen ook dat de grachtentocht een scheiding creëert tussen hen (op de boten) en de hetero's (langs de kant), dat ze zich niet kunnen voegen bij de parade in de gracht of dat gasten op bedrijfsboten weinig idee hebben van homosekualiteit en discriminatie. Hetero's zoeken gezelligheid, homo's zien liever ook een vuist.

De organisatie prijst de parade echter juist vanwege de integratie die deze tussen beide groepen zou opleveren. Mij lijkt dat de beste, hartverwarmende integratie plaatsvindt met etnische, seksuele en andere minderheden binnen de homogroep. Maar de Stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) verzwijgt de term gay en vergeet de sociale doelen. Wel wil zij zich verbinden met meebetalende bedrijven, maar doen die moeite homo-onvriendelijkheid te bestrijden en dragen ze bij aan het creëren van nieuwe seksuele horizonten? [...]

In de huidige omschrijving van de doelgroep, lhbt, gaat het om (gender-)'identiteiten' en zelden om seks: om wie het zijn, niet om wat ze doen. Onder lhbt vallen nooit bdsm, fetisjisme, exhibitionisme, zeker geen pedofilie, geen mensen die een meervoudig huwelijk willen of vrouwen die liever clitoraal dan coïtaal bevredigd worden, enzovoorts.

Zelden neemt de modale homowereld het op voor de seksuele vrijheid of erotisch plezier. Kabinet, COC (twee handen op één buik?) en AGP preken integratie, maar laten seksuele variaties steevast buiten hun beleid.

pride klinkt leuk, maar zijn lhbt's echt trots op wie ze zijn, met alle psychische en maatschappelijke problemen waaronder ze lijden? Pride is in de VS soms al vervangen door Shame. Want gays zijn nog altijd tweederangsburgers, die meer zelfmoord plegen dan hetero's, geweld tegen zich ervaren, en met hangen en wurgen uit de kast komen waar hetero's nooit in zitten.

Homo's horen van Rutte dat ze normaal moeten doen, terwijl ze zich juist 'anders' voelen. Wat zei Rutte vorig jaar in Zomergasten over homoseksualiteit in zijn familie? Het was geen probleem. Maar met zijn broer, homo en overleden aan aids, hadden ze er nooit over gesproken. Dat is de Nederlandse houding: we vinden het geen probleem en zwijgen erover omdat het een privé-zaak is. De oude weerzin tegen homoseksualiteit is nu verstopt achter het onzinnige idee dat het een particuliere besogne is.

Zijn gays trots op zo'n premier die hun seksuele burgerschap niet serieus neemt en hen tot stilte maant? Willen ze wel gewoon 'normaal' hetero doen, zoals veel jonge gays die zich straight acting noemen? Wat betekent trots als je anders bent in dit land als homo, trans, vrouw, zwart, arm, enzovoorts?

De roep om een gay-vrije Pride is overigens niet typisch Nederlands. Die stamt namelijk uit de Verenigde Naties, die de voorkeur geven aan 'sogi' (sexual orientation, genden identity).

bron: Artikel 'Hoe gay is de Amsterdam Pride nog?' door Gert Hekma; Argus, Jaargang 1, Nummer 12; 8 augustus 2017