Hojo onder de zestien - Je mag ook niks!

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Biertjes, peuken en seks met iemand die wat ouder is; je kunt het vergeten als je onder de zestien bent. En een homotent kom je ook al niet in. Maar op priklimonade en doktertje spelen ben je echt wel uitgekeken. Wat nu? 'Geen alcohol onder de 16' zeggen de stickers bij de kassa. Geen tabak en ook niet gokken onder de zestien. En geen toegang tot de disco of kroeg. Gezellig! Je mag ook niet vrijen met iemand die wat ouder is dan jijzelf. In Den Haag en Brussel denken ze namelijk dat je je de gevaren van al dat plezier niet realiseert. Is er eigenlijk iets wat je nog wél mag?

- seks - Onder de twaalf speel je misschien doktertje met je buurjongen of -meisje. Da's volgens de Nederlandse overheid geen 'seks' en dus oké. Als je onder de zestien met je beste vriendin zoent of je liefste vriendje aftrekt, is dat volkomen normaal en gezond, vindt ook de overheid. Zolang je het maar zelf wilt en zolang degene met wie je het doet niet veel ouder is dan jij. Maar een volwassene (18+) moet van je afblijven. Volgens de wet zijn 'ontuchtige handelingen' met kinderen tussen de twaalf en zestien jaar strafbaar. 'Ontuchtige handelingen' zijn seksuele handelingen die volgens de rechter sociaal-ethisch niet verantwoord zijn, bijvoorbeeld als het leeftijdsverschil te groot is.

Verliefd op je leraar of lerares? Da's dan jammer. Als hij of zij jou streelt, zoent of neukt, is hij of zij strafbaar. Vanaf je zestiende mag je wel seks hebben met een 18-plusser. Maar niet als de rechter vindt dat jij bent verleid of misleid met mooie beloftes, dwang of via cadeautjes of geld. Als je lover een bepaalde (machts)positie bekleedt, bijvoorbeeld leider is van jouw gespreksgroep, kan hij ook problemen krijgen. Jij moet namelijk worden beschermd. Maar ja, als tiener van nu ben je wat eerder volwassen dan pubers van tien jaar geleden.

- stappen en scoren - Al in de brugklas zitten jongens soms met hun handen aan meisjes. Ook homo's komen sneller uit de kast. Is het niet op school, dan wel bij een chatmaatje. Hadden gays vroeger hun coming-out pas als ze ver over de twintig waren, als hojo van nu vier je je puberteit het liefst als je nog puber bent. De vraag is alleen: waar? COC's en De Kringen weten niet goed wat ze voor hojo's onder de 16 kunnen doen. Ze zijn bang voor strafbare feiten onder hun dak. Als een kanjer of vamp van veertig, twintig of zelfs achttien jaar jou wel ziet zitten, dan is deze verleid(st)er strafbaar zodra jij meegaat. Dus is er bij het COC en De Kringen zelfs geen rookvrije middag met prik voor 16-min. En die gaydisco kwam je ook al niet in. Hoezo feesten, stappen en scoren?

- hojo-platform - Gelukkig schieten de hojoverenigingen als paddestoelen uit de grond. Pinkeltje in Nijmegen, Apollo in Rotterdam, Outsite in Delft en Den Haag, Out in Heerlen en Wel Jong Niet Hetero in Vlaardingen. Ze organiseren feestjes, gespreksgroepen en soms zomerkampen. Sommige willen best middagen of avonden organiseren voor 16-min. Dus mail ze, bel ze, stuur een brief met ideeën! [...]

bron: Artikel 'Hojo onder de zestien - Je mag ook niks!; Tekst Schorer; www.schorer.nl; Expreszo 2005/5; mei 2005