Homo's zijn geen zeehondjes!

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Begin jaren zestig werd Coos Huijsen (1939) politiek actief. Hij kwam als lid van de CHU (nu onderdeel van het CDA) in de Tweede Kamer en later, toen zijn partij het linkse kabinet van Joop den Uyl weigerde te steunen, vormde hij een eenmansfractie en stapte vervolgens over naar de PvdA. Als Huijsen in 1977 voor zijn homoseksualiteit uitkomt, gaat hij de geschiedenis in als het allereerste openlijke parlementslid. [...]

Rond de eeuwwisseling bedankte Coos Huijsen vrij geruisloos voor de PvdA. "Ik kon me steeds minder vinden in de standpunten van de partij over onderwijs en over de multiculturele samenleving. Het onderwijs werd in mijn ogen veel te technocratisch en de PvdA had daar geen antwoord op. Al in de jaren tachtig zette ik bij besprekingen met collegaschoolleiders het thema homoseksualiteit op de agenda. Maar het werd als een luxeonderwerp weggewimpeld. En dat gebeurt nog steeds!

Daarnaast zit de PvdA in een spagaat met het thema vrouwen- en homo-emancipatie aan de ene kant en allochtonen aan de andere kant. Het probleem wordt wel gesignaleerd, maar de partij is er nog lang niet uit. Geen enkele zetel binnen de PvdA wordt momenteel bemand door een homo! De partij ziet de urgentie van het probleem kennelijk niet. Nu is het PvdA-kader altijd nogal macho geweest en trekt de partij een machoachtig mantype aan. Maar toch, met alle respect voor het werk van Nebahat Albayrak en Ahmed Aboutaleb, er horen gewoon homo's voor de PvdA in de Tweede Kamer te zitten! Homo's moeten de ruimte krijgen voor zichzelf op te komen. Het zijn geen zeehondjes!"

bron: < 'Beatrix is geen ijskoningin' > door Adri van Esch; Gay Krant 570; 16 december 2006 t/m 19 januari 2007