Hoogleraar: 'Niet de kat op het spek binden'

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Eerst mocht een 28-jarige pedofiele student orthopedagogiek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen blijven, nu met hij weg. Hoogleraar opvoedings- en gezinsondersteuning Jan Janssens legt uit waarom. Jan Janssens heeft gisteren veel steunbetuigingen gekregen van collega's. Het besluit om de secretaris van de nieuwe 'pedofielenpartij' PNVD en tweedejaars student orthopedagogiek aan de Nijmeegse universiteit weg te sturen is in goede aarde gevallen. "Want," zegt de hoogleraar, "een orthopedagoog komt immers met kinderen in aanraking. Dat is de kat op het spek binden."

Maar toch is het niet vanzelf gegaan. De student was begin dit jaar wel welkom. Er werd later zelfs een afspraak met hem gemaakt dat hij zijn practicum, waarvoor hij met kinderen in aanraking zou komen, onder begeleiding zou doen. Waarom mocht hij toen wel blijven? Janssens: "Hij studeerde eerst opvoedingsfilosofie. Dan word je beleidsambtenaar en kom je niet met kinderen in aanraking. Op een zeker moment wilde hij een practicum doen. Dat was niet nodig voor de studie die hij volgde, maar tijdens dat gesprek kwam ik erachter dat hij was overgestapt naar orthopedagogiek. Toen heb ik gezegd: dat verbied ik. Ik had hem inmiddels bij Barend en Van Dorp gezien en ik was verontwaardigd over de uitspraken die hij daar deed." [...]

De student vertelde Janssens ook dat hij een politieke partij zou oprichten. De hoogleraar wenste hem succes. "Maar dat was toen nog een algemene partij, die mede wijzigingen op het gebied van seks voorstelde. Pas nu presenteert hij het als een echte pedopartij."

In het zicht van een publicatie over de kwestie in De Gelderlander van gisteren besloot de universiteit donderdag de student weg te sturen. Reden: hij manifesteert zich openlijk als pedofiel door middel van een politieke partij, waardoor hij de naam van de universiteit schaadt. Janssens staat achter het besluit. "Vanaf het begin heb ik zijn houding afgewezen op morele gronden." De student wilde gisteren niet meer reageren. Hij kondigde donderdag al juridische stappen aan.

bron: Artikel 'Hoogleraar: 'Niet de kat op het spek binden' - Pedofiel' door Eelco van den Heuvel; De Gelderlander; 17 juni 2006