In memoriam - Frits Bernard: 28 augustus 1920 - 23 mei 2006

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Frits Bernard (Rotterdam, 28 augustus 1920-Rotterdam, 23 mei 2006) was een Nederlands psycholoog en seksuoloog en voorvechter voor de rechten van homoseksuelen en pedofielen. Hoewel Bernard in Nederland geboren was, verhuisde hij op zevenjarige leeftijd naar Spanje, waar hij les had aan de Duitse internationale school. Kort voor de Tweede Wereldoorlog keerde hij terug naar Nederland.

Bernard studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen bij Theo Rutten. Een van zijn studiekennissen was Jan Hanlo, die evenals hij efebofiel was. Eind jaren '50 werd Bernard lid van het COC, en schreef onder het pseudoniem Victor Servatius in het COC-blad Vriendschap, waarin hij vooral vanuit wetenschappelijk perspectief over homofilie en pedofilie schreef. Op zeker moment werden echter hij en Edward Brongersma door de rest van de redactie op een zijspoor gezet. Ook richtte Bernard een eigen groep op voor pedofielen, de 'Enclave Kringen'.

Rond 1970 werd hij actief in de NVSH, die zich voor pedofilie begon open te stellen, wat in 1972 leidde tot het co-auteurschap van de publicatie Sex met kinderen. In de jaren '70 leek het activisme van Bernard en anderen, inclusief zijn wetenschappelijk onderzoek, succes te hebben in het bespreekbaar maken van pedofilie in Nederland en elders, maar in de jaren '90 begon het tij te keren. Bernard bleef tot op hoge leeftijd publiceren, voornamelijk over pedofilie en andere parafilieën.

bron: Betreft het overlijden van Fits Bernard op 23 mei 2006; nl.wikipedia.org/wiki/Frits_Bernard; Bovenstaande tekst van 25 mei 2006