Interview met Kees Verheul

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Dit zegt Kees Verheul [schrijver] in zijn interview met Frits Abrahams in Vrij Nederland, (V.N. 8 januari 1983). Het interview vervolgd: Frits Abrahams: "Jouw boek maakt de vaak zo theoretische discussie over pedofilie opeens weer heel actueel. Heb je achteraf bezwaar tegen zo'n relatie?" Kees Verheul: "Ik heb er op zich zelf helemaal geen bezwaar tegen. Terwijl ik het zelf weer aan het beschrijven was, viel me op dat ik er - eigenlijk meer dan ik verwacht had - veel aan ontleend heb, vooral in de begintijd van die verhouding. Ik ondervond hartelijkheid, warmte en belangstelling - dat had ik nodig en daarvan genoot ik. Ik beschrijf het ook niet als iets onaangenaams waartoe ik op alle mogelijke manieren gedwongen werd".

Frits Abrahams: "Wat zou je een pedofiele vriend adviseren die je vertelde over zo'n relatie?" Kees Verheul: "Ik zou het hem niet afraden, maar ik zou hem wél waarschuwen dat hij er zich terdege van bewust moet zijn wat het betekent voor het kind. Ik zou hem op het hart drukken om het héél serieus te nemen en er met het kind over te praten of het een beetje open kan, hoewel dat ook nu nog heel moeilijk zal zijn tegenover de buitenwereld".

bron: Artikel 'Kees Verheul - Een jongen met vier benen'; Martijn nr. 6; februari 1983; Interview Vrij Nederland: 8 januari 1983