Jongere mag straks naar bed met oudere man of vrouw

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

In ons land mogen jongens en meisjes tussen 12 en 16 jaar niet naar bed met oudere vrouwen en mannen. Dat is vele jaren geleden zo in de wet geschreven. Gebeurt het wel, dan kunnen de mannen en vrouwen boetes of gevangenisstraf krijgen. Want hun daad wordt gezien als 'seksueel misbruik'. De jongeren kunnen met de kinderrechter te maken krijgen, als hun ouders niet langer de verantwoordelijkheid voor hen willen nemen.

Deze regel was er niet voor niks. Ze was vooral bedoeld om de jeugd in de puberteit te beschermen tegen opdringerige ouderen die hun handen niet thuis kunnen houden. Bescherming dus, want mensen die ouder zijn kunnen gemakkelijk macht uitoefenen over iemand die jonger is. Zeker als ze bekenden zijn. Maar al jaren gaan er stemmen op om deze regel te veranderen.

We leven immers in een heel andere tijd, waarin kinderen veel mondiger zijn en - ook voor de wet - steeds sneller volwassen worden. Langzamerhand vinden we met elkaar dat jonge mensen vanaf 12 zelf kunnen beslissen over wat ze wel en niet willen. Dat zie je bijvoorbeeld bij scheidingen. De rechtbank vraagt kinderen meestal bij wie ze willen wonen en zegt heel vaak ja op hun wens. Dat was vroeger ondenkbaar.

De meeste partijen in [de] Tweede Kamer wilden dat de zogenaamde 'zedelijkheidswet' veranderd zou worden. De 12- tot 16-jarigen en volwassenen moeten kunnen vrijen zonder dat ze strafbaar zijn, vindt een meerderheid in Den Haag. Minister Hirsch Ballin [CDA] van justitie was het daarmee eens en veranderde de wet. Dinsdag keurde de Kamer zijn voorstel goed. Alleen twee kleine gereformeerde partijen SGP en RPF waren tegen. [Ook de CD stemde tegen.] Maar de andere gereformeerde partij, het GPV, was voor. Wel blijft het zo, dat ouders verantwoordelijk zijn voor het (seksuele) gedrag van hun kinderen. Dat is in een andere wet vastgesteld. Dus vrijen met een oudere vrouw of man mag binnenkort, als je vader en moeder dat goedvinden.

bron: 'Jongere mag straks naar bed met oudere man of vrouw'; Utrechts Nieuwsblad (jeugdpagina); 10 november 1990