Kind groeit te beschermd op

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Wie als kind niet letterlijke uitglijers en valpartijen maakt, leert ook niet omgaan met fouten, risico's en teleurstellingen. Speeldeskundige Froukje Hajer is een van de deskundigen die waarschuwt tegen goedbedoelde beschermingsdrift.

Er zijn verschillende redenen dat ouders steeds meer beschermend worden. Volwassenen hebben de overtuiging dat de wereld gevaarlijk is geworden qua verkeer, pedofilie en ongelukken. Gek genoeg wordt dat gevoel niet ondersteund met harde cijfers. Er is wel een andere maatschappelijke ontwikkeling gaande, die 'parent blaming' wordt genoemd. Als je kind iets overkomt wordt als eerste naar de ouders gekeken. Heb je wel opgelet? Wie laat zijn kind nu alleen fietsen? Bovendien wordt van steeds jongere kinderen prestatie geëist: bij scholen met kleuters die een CITO- moeten doen, is minder tijd voor buitenspelen. Terwijl bijvoorbeeld ergens alleen naartoe fietsen, een kind juist zelfvertrouwen geeft.

bron: 'Kind groeit te beschermd op'; www.consumed.nl/dagnieuwtjes/10289/Kind_groeit_te_beschermd_op; Consumed; 9 februari 2016