Koningin talkshow zwaait af - Interview met Sonja Barend

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

[Interviewer:] Stel dat je een nieuwe Sonja moet maken. Waarover zou het gaan?
[Sonja Barend:] "Onlangs las ik weer iets over die politieke partij voor pedofielen. Dat was een geschikt onderwerp geweest. Moet je die partij verbieden? Zelf vind ik van niet; ik heb nog steeds de neiging om niks te willen verbieden."

[Interviewer:] Alles moet nog steeds kunnen?
[Sonja:] "Ik blijf het belangrijk vinden dat we elkaar de ruimte geven. Op wat in alle openheid gebeurt, kun je tenminste reageren. Die tolerantie hoop ik nooit kwijt te raken." [...]

[Interviewer:] Het is niet cool meer om je over maatschappelijke ontwikkelingen op te winden.
[Sonja:] "Vooral bij jongeren maak ik me daarover zorgen. Ik zou graag zien dat jongeren zich meer in de geschiedenis verdiepten en zich meer met de politiek bemoeiden." "Daarom vond ik het op een rare manier wel weer hoopgevend toen onlangs jonge Turken massaal de straat op gingen in verband met die genocide-kwestie. Niet omdat ze het gelijk aan hun kant zouden hebben, wel omdat ze gebruik maken van het recht om collectief hun stem te laten horen."

[Interviewer:] Dat blijf je belangrijk vinden.
[Sonja:] "Natuurlijk! Heel lang geleden had ik in een van mijn eerste programma's een stokoude dame die zich vreselijk zat op te winden." "Ik weet allang niet meer waarover het ging, maar ik weet nog wel dat ik toen dacht: zo wil ik het ook doen als ik ouder ben - me druk blijven maken over alles en nog wat. Niet cynisch worden, betrokken blijven."

bron: Artikel 'Koningin talkshow zwaait af' door Albert Kok; bron: www.ad.nl/cultuurenshow/article771266.ece; AD.nl; 4 november 2006