Labyrint zonder muren - Analyse van het seksueel verlangen

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

De homoseksuele geaardheid, opgevat als een exclusieve, duurzame, motiverende factor die tot contact met seksegenoten drijft, bestaat niet. Al uit de onderzoeken van Kinsey c.s. (1948, 1953) bleek dat vele mensen hetero- èn homoseksuele contacten aangaan in hun leven. Masters en Johnson (1979) vonden dat mensen die zich homoseksueel noemen, vaak heteroseksuele fantasieën hebben en omgekeerd. Noch in gedrag, noch in fantasie, is de mens hetero- of homoseksueel. Het gaat om persoonlijke constructies van de erotische fascinatie. Dit is geen voorkeur, maar een geschiedenis van betekenisgeving aan het zelf en de ander. De gesloten procedure, zowel gehanteerd door de persoon zelf als in de maatschappij waarin homoseksualiteit een onontkoombaar gegeven is - een duidelijk omschreven verlangen - reguleert dit verlangen tot verstarring.

De morele verontwaardiging richt zich meestal op mannen, die in landen als Marokko, Sri Lanka, Thailand en de Filipijnen voor niet al te veel geld seksuele contacten hebben met jonge tot zeer jonge meisjes en jongens, en niet op de man die jarenlang krantenjongens benaderde en vroeg of zij voor een rijksdaalder gefelleerd wilden worden. Niet alleen gingen dezen hier gretig op in, zij tipten ook hun vriendjes, waardoor hij op een gegeven ogenblik binnen drie maanden tijd met ongeveer veertig jongens - in leeftijd variërend van twaalf tot vijftien jaar - seksueel contact had.

In seksuele relaties tussen volwassenen en prepuberterende kinderen wordt dit proces - de socialisering van de aanraking - verstoord door seksuele betekenisgeving waarvan de morele orde nog niet bekend is. Het kind zal dan over het algemeen met angst en afkeer reageren. In de puberteit verandert dit. De jongere is dan in staat de morele componenten van de relatie in de relatie tot expressie te brengen, en kan op basis van zo'n moreel oordeel besluiten deze relatie aan te gaan, af te breken of te continueren.

bron: Uit het boek 'Labyrint zonder muren - Analyse van het seksueel verlangen' door Lex van Naerssen; Veen uitgevers, Utrecht/Antwerpen; 1989