Maarten van Gestel dook in de wereld van de pedofilie: 'We moeten het onderwerp bespreekbaar maken'

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Onderzoeksjournalist Maarten van Gestel dook in de wereld van de pedofilie. Hij schreef er verschillende stukken over, voor de krant en de website van Trouw. Het begon - zoals de meeste verhalen - met een vraag: hoe is het om in een wereld vol pedojagers en complottheorieën rond te lopen met pedofiele gevoelens? Die overpeinzing hield Trouw-journalist Maarten van Gestel in de herfst van 2020 bezig. Wat doet het met de naar schatting 80.000 tot 240.000 pedofiele Nederlanders als ze het gevoel hebben opgejaagd te worden? Hoe beïnvloedt dat hun dagelijkse leven? En waarom krijgen zij in de media geen gezicht?

Om daar achter te komen, dook Van Gestel ruim een maand lang in de door taboes omgeven wereld van de pedofilie. Het lukte hem hem om vier pedofielen te spreken: drie mannen en een vrouw, in leeftijd variërend van midden twintig tot eind vijftig. Eigenlijk heel gewone mensen, met huizen, banen en vrienden, ontdekte hij, nadat hij ze persoonlijk had ontmoet. Behalve dan dat ze zich aangetrokken voelen tot (heel) jonge jongens en meisjes. "De grootste openbaring vond ik dat ze alle vier faliekant tegen seks met kinderen zijn. En ook tegen kinderporno. Voor ik aan dit artikel begon, had ik me niet gerealiseerd dat zoiets kon."

[Interviewer:] Even terug. Hoe ben je met deze mensen in contact gekomen?

[Van Gestel:] "In eerste instantie heb ik gemaild naar de meest bekende - en beruchte - pedofiel van Nederland, Marthijn Uittenbogaard, jarenlang bestuurder van de inmiddels verboden pedopartij Martijn [Vereniging Martijn en de PNVD worden hier doro elkaar gehaald]. Zijn overtuigingen zijn nog steeds extreem. Dat kinderen zelf kunnen beslissen of ze seks met een volwassene willen, bijvoorbeeld. Daar wilde ik geen podium aan geven. Maar hij heeft me wel op het spoor gezet van de mensen die ik uiteindelijk heb geïnterviewd: Ben, Jan, Gabriël en Evi. Dat zijn overigens niet hun echte namen. Geen van hen durfde die te gebruiken, uit angst om bijvoorbeeld vriendschappen of hun werk te verliezen."

bron: Interview < Maarten van Gestel dook in de wereld van de pedofilie: 'We moeten het onderwerp bespreekbaar maken' > door Marte van Santen; www.trouw.nl/achter-de-schermen/maarten-van-gestel-dook-in-de-wereld-van-de-pedofilie-we-moeten-het-onderwerp-bespreekbaar-maken~bb31f9a3/; Trouw; 26 januari 2021