Mag iedere partij zomaar in de Tweede Kamer?

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Wat is er gebeurd?

- De hashtag #StopdePNVD gaat veel rond op social media. Misschien heb je ook de handtekeningenactie al voorbij zien komen of het Instagramaccount @stopdepnvd.
- De PNVD is een politieke partij die staat voor vrijheid voor iedereen. Ook voor minderjarigen, kinderen dus. Daar is veel ophef over, want bij vrijheid hoort volgens de partij ook seks met volwassenen.
- Iedereen kan een politieke partij oprichten. Maar het is wel pittig. We leggen je uit aan welke eisen je moet voldoen om de Tweede Kamer in te komen en of alle standpunten zijn toegestaan. [...]

Eén van de oprichters van de PNVD is Nelson Maatman. Hij vindt dat mensen zijn partij en standpunten verkeerd begrijpen. "Ik snap alle ophef niet. Als je jongeren meer rechten wil geven, ben je al snel een kindermisbruiker", zegt hij. "Van alle reacties die ik krijg, is er geen één inhoudelijk. Het is alleen maar haat of gescheld. Vaak met kanker. Terwijl het er om gaat dat je naast nee als kind ook ja moet kunnen zeggen. En dat je leeftijd je daarin niet automatisch tegenhoudt." Volgens Maatman geldt dat trouwens niet alleen voor seks. "Als jij op je twaalfde je rijexamen haalt, voldoe je gewoon aan de eisen om te mogen autorijden. En kinderen moeten ook kunnen stemmen bij verkiezingen."

Kan dit zomaar?

Het antwoord: ja en nee. Door de vrijheid van meningsuiting mag je in Nederland altijd een politieke partij beginnen, wat je standpunten ook zijn. Alleen een rechter kan in hele extreme gevallen een partij verbieden als hij denkt dat die gevaarlijk is voor Nederland. Met het bedenken van een politieke partij kom je nog niet zomaar in de Tweede Kamer terecht. Dat is namelijk een behoorlijke klus, waarbij je aan veel eisen moet voldoen.

bron: Artikel 'Mag iedere partij zomaar in de Tweede Kamer?'; stories.lab.nos.nl/artikel/496/mag-iedere-partij-zomaar-in-de-tweede-kamer; NOS Stories; 2 september 2020