Moeders zoenen zoons vaker

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Aangeraakt worden door iemand die om je geeft, is goed voor je. Aangeraakt worden is zelfs bittere noodzaak. Want als baby's wel worden gevoed, maar niet aangeraakt, sterven ze. "Hoe dat bio-psychologisch werkt, wordt nog steeds onderzocht." vertelt Roland Janson, psycholoog in Capelle aan de IJssel. "Maar mensen hebben absoluut een aangeboren behoefte aan fysiek contact. Wie zegt dat-ie een arm om zich heen wil, bedoelt dat ook vaak letterlijk."

De gemiddelde Nederlander heeft per dag zes keer lijfelijk contact, zo blijkt uit recent onderzoek van Psychologie Magazine. Dat gebeurt - weinig verrassend - meestal met hun partner of hun kind. Dat vrouwen hun vriendinnen vaker aanraken dan mannen hun vrienden, of dat vrouwen sneller andermans kinderen aanraken, is ook geen nieuws. Wat wél opvalt, is dat moeders hun zonen vaker zoenen dan hun dochters. Psycholoog Janson kan dit resultaat wel plaatsen. "De binding lijkt sterker tussen vaders en dochters en tussen moeders en zonen dan omgekeerd." Meestal is elkaar aanraken een uiting van de emotionele band die mensen samen hebben en die ze als sterk ervaren. "Probeer maar eens ruzie te maken met iemand wiens handen je vast hebt, of die je in de ogen kijkt", zegt Janson. "Dat gaat bijna niet. Wat je zegt, is veel confronterender als je het zegt tegen iemand die je aanraakt."

Toch is fysiek contact niet voor iedereen een teken van een vertrouwelijke band. Janson: "Sommige mensen zijn zelfs báng om aangeraakt te worden. Zij associëren lijfelijk contact met geweld of ongewenste intimiteiten." Duidelijke grenzen stellen en die grenzen ook respecteren, is dan ook wezenlijk voor een goede intieme relatie, vindt Janson. "Aanraken moet veilig voelen." Want aanraken is alleen goed voor je als je het prettig vindt om aangeraakt te worden.

Van dat laatste zijn de Nederlanders zich maar al te goed bewust, zo blijkt uit het onderzoek van Psychologie Magazine. Maar liefst 41 procent van de mannen en 25 procent van de vrouwen is terughoudender met lijfelijk contact dan ze zouden willen. Ze vrezen dat het contact door de ander zal worden opgevat als ongewenste intimiteit.

bron: Artikel 'Moeders zoenen zoons vaker'; www.ad.nl/diagnose/article26205.ece; AD.nl; 29 september 2005