Pedofilie - Een kind lokt het niet zelf uit

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

[Dr. Wim Wolters, psycholoog:] "Het [seks met kinderen ónder de zestien jaar] hoort strafbaar te blijven, maar meer als maatregel in laatste instantie voor als je er in overleg niet meer uitkomt. Zeker in contacten waar het kind min of meer vrijwillig instemt geloof ik niet dat je altijd met justitie aan moet komen. En als de kinderpolitie wil werken als vraagbaak, als verwijzende instantie waar ouders de zaak eens kunnen doorpraten, dan kun je daar naartoe stappen, zónder dat je kind meteen in een strafzaak verwikkeld raakt. [...]

Er zijn zoveel dingen die kinderen prettig vinden en die je ze moet verbieden. Snoepen, altijd patat eten, veel te laat naar bed gaan, want al die dingen zijn schádelijk. Je zet geen tienjarige op een motor omdat hij dat misschien wel prettig vindt. Dan zeg je ook "wacht nog maar een tijdje". Maar het is moeilijk voor ouders om zonder meer een eind te maken aan seksuele contacten die zij voor hun kinderen niet wensen. Als een kind heel jong is, een jaar of acht, ligt dat eenvoudiger dan wanneer het gaat om een jongen of meisje van twaalf. Een jong kind kún je iets verbieden en dan hangt het van dat seksueel contact af of je er verder veel over praat of niet. Het kan best zijn dat zo'n jong kind er heel lakoniek over doet omdat het er weinig van begrepen heeft. In die gevallen zie ik geregeld ouders die er veel méér moeite mee hebben dan hun kind." [...]

[Drs.] Theo Sandfort [psycholoog] wil zijn mening over pedofilie niet los zien van zijn ideeën over kinderen en hún wereld. Hij vindt dat we ons eens zouden moeten bezinnen op de rechten van het kind.

[Sandfort:] "Volwassenen hebben recht op van alles en nog wat. Vrije meningsuiting, stemrecht, noem het maar op. Kinderen hebben slechts recht op bescherming, wíj beslissen wat goed voor hen is, en daarmee uit. Voor mij zouden kinderen veel méér dingen zelf moeten kunnen beslissen. Waarom hebben ze niet het recht om zélf uit te maken waar ze willen wonen. Goed, een kind van drie zal van zo'n recht geen gebruik kunnen maken, maar een jongen van twaalf wél. En zo ligt het ook met seks, dat moet je kunnen doen als je dat prettig vindt, en niet omdat je een toevallig gestelde leeftijdsgrens bereikt."

bron: Artikel 'Pedofilie - Een kind lokt het niet zelf uit & De nieuwe moraal: wat plezierig is kán toch niet slecht zijn' door Hansje Ausems; Ouders van nu; Ongeveer: 1979?