Pedofilie betekent toch niet automatisch dat je elkaar vermoordt?

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

[Gerrit Komrij, schrijver:] "Zo'n volksgericht in Urk vind ik hoogst bedenkelijk. Dat daar lieden rondlopen van het achterlijkste soort staat buiten kijf. Als je zoiets leest, denk je: op hoop van zeggen, hier spreekt de Visserstem. Je moet oppassen dat er geen heksenjacht gaat ontstaan. Neem die affaire rond dat meisje Chanel. Pedofiel, pedofiel? Iemand die een klein kind vermoordt, is een moordenaar. Pedofilie betekent toch niet automatisch dat je elkaar vermoordt? Je moet met dit soort dingen uitkijken dat allerlei taboes weer niet gaan toeslaan. Het wordt allemaal zwaar overdreven. Maar dat is een eigenschap van de Nederlanders. Soms is het kind zelf uit op het seksueel contact met ouderen. Ga dat in vredesnaam niet afschermen. Wat is er mooier dan die geslachtelijke nieuwsgierigheid? Het is niet meer de dader zelf die wordt aangepakt, maar een hele groep mensen. Je mag bij wijze van spreken nog in je handen wrijven dat zo'n Dutroux bijvoorbeeld nog geen jongetje heeft vermoord. Want dan hadden de homoseksuelen weer onder uit de zak gehad."

"Het is gek dat het om dezelfde mensen gaat als de genen die geen kritiek op het programma van Menno Buch. Zo'n man zou door de minister van volksgezondheid aan de hoogste boom moeten worden opgeknoopt. Er wringt iets: je zou zeggen, als de ouders seksualiteit zo verschrikkelijk vinden, dan kunnen kinderen er niet vroeg genoeg achter komen hoe verschrikkelijk het is. Ach, er moet een zondebok worden gevonden. Maar al sinds de vroegste oudheid hebben jonge mensen aandacht gehad voor oudere. Die erotische ervaringen kunnen heel waardevol zijn. Kijk maar eens hoe je eigen voorland was. Een dichter als Jan Hanlo heeft destijds een Marokkaantje onder zijn hoede genomen. Uit de biografie van Hans Renders blijkt dat die man, die nu op leeftijd is, daar de tederste herinneringen aan bewaart."

bron: Interview < Nederlanders hebben geen humor - Gerrit Komrij: 'Ik heb wel eens gedacht: land, verzink, alsjeblieft' >; Interview door Cees van Hoore; www.tegenwicht.org/04_intolerantie/komrij.htm; Wegener Dagbladen; 27 augustus 1999