Plaats seks met kinderen eens in breder perspectief

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Onder de kop 'vrijwillige seksuele contacten zijn niet schadelijk' durft Gerrit Rijkstra [Rijksen?] eens een ander geluid te laten horen over pedofilie. Ik ben het eigenlijk wel eens met zijn betoog. Ook vind ik het een moedige brief, want de pogingen enige nuancering aan te brengen in de reacties van de laatste maanden op de zogenaamde pedopartij zijn erg schaars.

De meeste Nederlanders staan zo ongeveer te schuimbekken als er ook maar iets is wat in de richting 'seks met kinderen' wijst. Er wordt kennelijk nog geen twee minuten écht over nagedacht of dat verschijnsel inderdaad in álle gevallen een probleem is. Ik zeg niet dat we seks met kinderen nu ineens geforceerd in onze cultuur moeten proppen, maar er gewoon over nadenken en de brief van Gerrit R. eens goed lezen zou geen kwaad kunnen.

Ik zou willen dat iedereen voortaan ook zo vol walging in de pen klimt over al het leed dat kinderen in de hele wereld wordt aangedaan. Je kunt een waslijst opnoemen: kinderarbeid, oorlogen waardoor kinderen in een hel leven, uitgemergelde kleuters... Kortom: groot leed, groot onrecht en een wereldprobleem, waar je iedere dag brieven over zou kunnen (moeten?) insturen. Dat hoeft niet te betekenen dat pedofilie niet uitermate kritisch gevolgd moet worden, maar als we al zóveel taboes in Nederland hebben doorbroken, waarom dan niet ook eens enige nuancering/ relativering, en het plaatsen in een veel breder perspectief, van seksuele handelingen met kinderen?

bron: Ingezonden brief 'Plaats seks met kinderen eens in breder perspectief' door Trees van der Zee; Metro; 1 november 2006