Politiek slaat door bij straf pedoseksuelen

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Loopt de politiek niet wat erg hard van stapel als het gaat om het straffen van pedoseksuelen? "Alle partijen pleiten voor steeds verdergaande maatregelen om pedoseksuele delinquenten te straffen. Naarmate je repressiever optreedt, vergroot je echter de kans op recidive." Prof. dr. B. Raes, hoogleraar forensische psychiatrie aan de VU, was 'geschokt' door het laatste Kamerdebat over het straffen van pedoseksuele misdadigers. De Kamer denkt er bijvoorbeeld over delinquenten die hun straf hebben uitgezeten, vijftien jaar te blijven volgen.

Het Tweede-Kamerlid Biesheuvel (CDA) verdedigde de plannen woensdag met verve: in álle gevallen behandeling tijdens de gevangenisstraf, na ontslag uit de gevangenis niet meer terug naar de oude buurt, meer ambulante behandeling en de burgemeester laten weten dat de nieuwe bewoner een gevaar is (geweest). "Níet de buurt waarschuwen," zei Biesheuvel met klem: "daar ligt voor ons de grens."

Raes en Biesheuvel deden mee aan een debat over de rechten van pedofielen in de Nederlandse maatschappij, dat was georganiseerd door QBD, de juridische faculteitsvereniging van de Vrije Universiteit (VU). Prof. mr. T. M. Schalken, hoogleraar strafrecht aan de VU, herinnerde eraan dat pedofilie in de jaren zeventig 'paste in de moraal van vrije seks'. "Nu vindt iedereen pedofilie vreselijk." Een gevolg van de dramatische gevallen van verkrachting en moord die de laatste jaren, met als tragisch dieptepunt de affaire-Dutroux in België. "Maar gooien we nu niet alles te veel op één hoop?" vroeg Schalken zich af. "Moeten we geen verschil maken tussen een verkrachting en een seksueel getinte streling?"

Marthijn Uittenbogaart [Uittenbogaard] debatteerde mee namens de in 1982 opgerichte vereniging Martijn (260 leden), die pleit voor acceptatie van pedofilie. "Men gaat er ten onrechte van uit dat kinderen van onder de zestien altijd schade oplopen als ze seksuele contacten hebben met ouderen," zei Uittenbogaard. Volgens hem is uit onderzoek gebleken dat kinderen vanaf hun twaalfde jaar heel goed zelf kunnen beslissen met wie ze seks hebben. [...]

Strafrecht-advocaat T. Stapel verdedigt geregeld zedendelinquenten, ook pedoseksuelen. Hij vindt dat gestraften nu soms veel te lang tbs hebben. [...] Deze week is een pedofiel in het nieuws die als vrijwilliger in de crèche van een asielzoekerscentrum in Zwolle werkte. Hij is nooit veroordeeld geweest, maar hij werd weggestuurd nadat een tip over zijn seksuele geaardheid was binnengekomen.

bron: Artikel 'Politiek slaat door bij straf pedoseksuelen' door Hanneke de Wit; Het Parool; 10 februari 2000