Pow-"nieuws"

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Vrijdagavond op Nederland 2 bij Human de tv-film Een tweede kans in de serie Duivelse Dilemma's. Over een veroordeelde pedoseksueel die terugkomt in de gemeente waar hij vandaan komt. Afgelopen dinsdag was er in De Balie in Amsterdam een debat over dat onderwerp, georganiseerd door omroep Human, vooruitlopend op de tv-uitzending. De avond werd besloten met de première van de film. Daaraan voorafgaand was er een debat met Marthijn Uittenbogaard (oud-bestuurslid vereniging Martijn), Aleid Wolfsen (burgemeester van Utrecht) en Jules Mulder (psycholoog en behandelaar in de Waag en initiatiefnemer van 'Stop it Now!'). En ik was gevraagd om aan het begin van de avond een essay uit te spreken over het onderwerp, en dat heb ik ook gedaan.

Er was vooraf enige consternatie, want Pow-nieuws was in De Balie gesignaleerd. Ze kwamen voor een ander debat in hetzelfde gebouw, een debat over prostitutie. Toch kreeg de organisatie van "ons" debat een telefoontje van Pow-nieuws: of een van de sprekers de cameraploeg te woord wilde staan. Dat wilde die persoon om begrijpelijke redenen niet. Vrijwillig Pow-nieuws te woord staan betekent immers dat je je laat misbruiken en daar kies je alleen voor als je per se in de media wilt. Toen we de zaal waar het debat plaats zou vinden betraden, kwamen we daar Marthijn Uittenbogaard tegen. Hij vertelde dat hij zojuist belaagd was door de cameraploeg van Pow-nieuws, maar de ploeg óók niet te woord had willen staan. Op dat moment was me helemaal niet duidelijk wat er gebeurd was. Ik dacht dat Pow-nieuws er was voor het prostitutiedebat en toevallig op Uittenbogaard was gestuit. Niks aan de hand. De avond verliep in een ongedwongen sfeer, er viel geen onvertogen woord en er werd niet geoordeeld of veroordeeld. Er was wel een bewaker, wat ik fascinerend vond.

Toch besloot ik gisteravond even naar Pow-nieuws te kijken. Ik wilde zien wat ze hadden gemaakt van het prostitutie-item. Wel... niets! Het kwam er gewoon niet in voor. Maar wél een Marthijn Uittenbogaard in het gedrang. Ineens begreep ik dat Pow-nieuws helemaal niet gekomen was voor het andere debat, maar voor Uittenbogaard. Ik zag op tv hoe hij zich langs de cameraploeg had moeten worstelen toen hij de zaal trachtte te bereiken. De cameraploeg belette Uittenbogaard de doorgang en het werd hem haast onmogelijk gemaakt om Pow-nieuws níét te woord te staan, maar dat weerhield het programma er niet van om er tóch een item van te maken. Ze doorsneden het geduw en getrek in de gangen van De Balie gewoon met een interview met de Amsterdamse burgemeester Van der Laan, die het had over veroordeelde pedoseksuelen, en suggereerden zo dat Uittenbogaard een veroordeelde pedoseksueel is die opgejaagd mag worden.

bron: < Pow-"nieuws" > door Ted van Lieshout; tedvanlieshout.wordpress.com/2013/11/14/pow-nieuws/; tedvanlieshout.nu; 14 november 2013