Rabobank weigert pedofielenvoorman

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

De Rabobank weigert een bankrekening te openen voor pedofielenvoorman Marthijn Uittenbogaard. De bank zei zich niet te kunnen verenigen met de standpunten die Uittenbogaard als vooraanstaand lid van de inmiddels verboden pedofielenvereniging Martijn uitdraagt. Dat meldt de Volkskrant.

Rabobank bevestigt geen zaken te willen doen met Uittenbogaard, maar wil niet zeggen op welke grond. Ook zou ABN Amro Uittenbogaard een rekening hebben geweigerd. Hij kan nog wel gebruikmaken van zijn bestaande rekening bij ABN Amro, die hij opende voordat hij in de publiciteit trad. ABN Amro gaf Uittenbogaard nooit een verklaring voor de gang van zaken. Zelf is hij ervan overtuigd dat zijn seksuele voorkeur ook hier de doorslag heeft gegeven.

Discriminatie
Uittenbogaard heeft een klacht tegen de twee banken ingediend bij het Meldpunt Discriminatie. 'Die klacht maakt geen schijn van kans', zegt directeur Jessica Silversmith van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Banken hebben het recht om cliënten om hun moverende redenen te weigeren. Zo werden prostituees die na de legalisering van hun beroep in 2000 een zakelijke rekening wilden openen aanvankelijk ook door sommige banken geweigerd.

'In het geval van Uittenbogaard is er bovendien geen sprake van discriminatie', zegt Silversmith. Pedoseksuelen worden in tegenstelling tot bijvoorbeeld vrouwen, Joden en homoseksuelen niet expliciet genoemd als groep die bescherming behoeft tegen discriminatie. Juridisch gezien kunnen pedofielen in Nederland dus niet worden gediscrimineerd.

Het Meldpunt heeft nog niet gereageerd. 'Als ze mij dit straks officieel antwoorden, dien ik ook een klacht in tegen het Meldpunt Discriminatie wegens discriminatie', aldus Uittenbogaard.

bron: Artikel 'Rabobank weigert pedofielenvoorman'; www.ad.nl/binnenland/rabobank-weigert-pedofielenvoorman~a0d2b258/; AD.nl; 19 september 2012