Racisme mag nooit verboden worden

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

[I]n het privéleven is discriminatie in Nederland toegestaan. Stel dat een witte Nederlander zijn verjaardag viert zonder 'mensen van kleur', zonder Turken en Marokkanen, want hij houdt niet van mensen van kleur, van Turken en Marokkanen. In de ideale samenleving van Boris Dittrich [die in een recent artikel in de Volkskrant beweerde dat racisme strafbaar was] de politie dan kunnen binnenvallen en een boete geven wegens racisme. Niemand mag bestraft worden omdat hij in het openbaar zegt: 'Ik houd niet van Marokkanen.' Of: 'Ik vind dat negers stinken.' Het is heel onaangenaam, kwetsend en onsmakelijk, maar niet strafbaar.

Rassendiscriminatie en racisme aan elkaar gelijkstellen en vervolgens allebei strafbaar maken betekent het einde van onze liberale samenleving. Zodra bepaalde meningen of motieven in plaats van gedragingen worden verboden, belanden we in een totalitaire samenleving. Boris Dittrich is jurist, was advocaat, rechter, parlementariër, leider van D66, en thans Eerste Kamerlid. Dittrich is met zijn opvatting dus een gevaar voor onze liberale samenleving.

bron: Artikel 'Opinie: Racisme mag nooit verboden worden' door Meindert Fennema; www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-racisme-mag-nooit-verboden-worden~b70fc4c1/; De Volkskrant; 16 juni 2020 [[Category:]]