Radio-interview met Jules Mulder

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

[Interviewer:] Maar het heeft te maken met onderzoek en feiten toch, met name voor de schadelijkheid.
[Jules Mulder, directeur De Waag:] De schadelijkheid ja, nee het is duidelijk dat het een stuk duidelijker is geworden hoe schadelijk het is. Incest bijvoorbeeld een jaar of wat geleden werd er toch... nou ja moest je niet al te moeilijk over doen want het was toch vanuit liefde, weet ik wat, al dat gedoe. Nou we weten nu dat dat desastreus is voor kinderen. De hele loyaliteit met ouders en de hele rolverwarring. [...] Behalve een groep vrouwen van tegen, in de dertig, die met jongens van 14, 15 gaan. [...] Die jongens die vinden dat... die moeten dat eigenlijk heel leuk vinden. [...]

[Interviewer:] Maar de schadelijkheid?
[Mulder:] Die schadelijkheid zit hem vaak dan in het gevoel van het kind dat ze belazerd zijn. Het wordt gebracht vanuit een idee van wij zijn vriendjes, het is iets moois wat we hebben. We moeten er maar niet over praten want dat geeft gedonder. Je hebt een soort naar elkaar toedrijven. Een soort goedpraten van wat er gebeurt, en als het vroeg of laat uitkomt of als je er last van krijgt. Je zit met een geheim als kind en als je erover praat geeft dat een enorme ellende: pa gaat de bak in, jij bent opeens een slet, weet ik wat allemaal meer wat er allemaal gebeurt vaak. Daar komt vaak de ellende van. En ook het gevoel van ik dacht dat we iets moois hadden maar ik blijk achteraf gewoon belazerd te zijn. Het was gewoon zijn seksuele behoeftes die die daar op mij heeft zitten afreageren. [...] Er zijn altijd heel veel jongens ook die er geen blijvend last van hebben. Het is ook een soort mythe dat iedereen die seksueel misbruikt... die het slachtoffer is van een pedoseksueel delict getraumatiseerd en ellendig het leven doorgaat.

[Interviewer:] Maar het kan godsonmogelijk goed zijn. [...]
[Mulder:] Nou ja goed, dat weet ik eigenlijk ook niet. Hoewel, er zijn ook jongens die het als een waardevolle ervaring hebben gezien. In die tijd was het helemaal niet zo vervelend: ik vond de aandacht fijn; maar op een gegeven moment vond ik het wel weer leuk geweest en begon ik gewoon een vriendinnetje gaan krijgen. Dat gebeurt. Alleen er zijn er natuurlijk een aantal die dat niet hebben. Die er ernstig door gestoord raken en die zelfmoorden en drugs gebruiken en weet ik veel wat voor ellende als vervolg hebben. En je weet nooit van tevoren wie nou wat zal krijgen.

bron: Radio-interview met Jules Mulder door Frank du Mosch; Casa Luna; Radio 1 (NCRV); 12 oktober 2009