Seksuele voorlichting: vroeg beginnen!
Met praten over seks kun je niet vroeg genoeg beginnen. Hoe kleiner ze zijn, hoe makkelijker dat gaat. Kleine kinderen hebben geen idee van het taboe rond seksualiteit en stellen je zonder gene een vraag over tampons. Dat is een goede aanleiding om hen in simpele woorden iets te vertellen. Hoe opener je hen voorlicht, hoe meer je hen mee geeft dat seks iets is waarvan ze mogen en kunnen genieten. Praten met de kinderen over seksualiteit betekent dat je daar ruimte voor maakt. Heb je op het moment van de vraag geen tijd, beloof dan er later op terug te komen. Dat geeft jezelf tijd om over een eerlijk antwoord na te denken. Je kind ervaart bovendien dat je hem serieus neemt en het onderwerp open benadert. Je kunt kinderen ook een boekje erover geven. Een andere manier om seksualiteit te bespreken is door te vragen wat het kind zelf al weet. Dan weet je wat je kind wel en niet weet. Als je er samen over praat, merk je dat het jezelf ook steeds makkelijker afgaat.
bron: Boekbespreking 'Seksuele voorlichting: vroeg beginnen!' door Channah Zwiep (pedagoge); Betreft het boek 'Kinderen en seksualiteit' door Channah Zwiep; www.peuterplace.nl/peuter/ seksuele_voorlichting.htm; Peuter Place; 2005
[Mail van Channah Zwiep; 18 september 2008 aan martijn.org waar dit citaat toen online stond:]
Geacht Bestuur,
Onlangs stuitte ik per toeval op een quote uit mijn boek 'Kinderen en seksualiteit' (SWP, 2005) in de rubriek 'Nieuwsarchief' van uw website. Zie: www.martijn.org/page.php?id=1172005c Hierbij wil ik u vriendelijk verzoeken de quote zo spoedig mogelijk van de site te verwijderen. Ik leg in mijn boek geen enkel verband tussen de (begeleiding van de) seksuele ontwikkeling van kinderen in de kinderopvang en pedofilie. Zonder op deze plek verder mijn mening over pedofilie uit te spreken, zie ik dit als twee zeer verschillende onderwerpen die bovendien allebei een geheel ándere (emotionele) lading hebben.
Met vriendelijke groet,
Channah Zwiep