Seksuele voorlichting verplicht in onderwijs

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Scholen moeten verplicht aan seksuele voorlichting gaan doen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil seksuele voorlichting vastleggen in de zogeheten kerndoelen, bleek woensdag tijdens een debat. De kerndoelen omschrijven wat scholen hun leerlingen moeten bijbrengen. Seksuele voorlichting staat er nu niet expliciet in genoemd. PvdA, CDA en VVD willen daar verandering in brengen.

Minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) voelt er eigenlijk niet voor, maar gaat de zaak onder druk van de Kamer toch bespreken met zijn staatssecretarissen Sharon Dijksma (PvdA) en Marja van Bijsterveldt (CDA). Zij zijn verantwoordelijk voor het basis- en het voortgezet onderwijs. Plasterk wil voorkomen dat het onderwijs allerlei nieuwe taken toebedeeld krijgt. Dat was ook een van de lessen van de commissie-Dijsselbloem, die begin vorig jaar een rapport presenteerde over onderwijsvernieuwingen. De voorzitter van de commissie, PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem, stelde echter dat er nu voldoende reden is om scholen wel een nieuwe verplichting op te leggen. "Het is nu moeilijk om scholen die bewust niets doen aan seksualiteit, daarop aan te spreken", zei Dijsselbloem.

bron: 'Seksuele voorlichting verplicht in onderwijs'; binnenland.nieuws.nl/559734/seksuele_voorlichting_verplicht_in_onderwijs; Nieuws.nl (Novum); 17 juni 2009