Tweede Kamer stemt voor afschaffing enkele-feitconstructie

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

De Tweede Kamer stemde dinsdagmiddag 27 mei in overgrote meerderheid voor afschaffing van de 'enkele-feitconstructie'. Het COC streed 20 jaar voor deze wetswijziging. Het wetsvoorstel gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer.

Vóór het wetsvoorstel stemden VVD, PvdA, SP, CDA - behalve Kamerlid Geurts, [dubbel genoemde partijen weggehaald], D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, Groep Bontes/Van Klaveren en Groep Van Vliet. Tegen stemden ChristenUnie en SPG. Daarmee kreeg het wetsvoorstel een overgrote meerderheid: 141 voor en 9 tegen. Het COC is daar blij mee, ook met het feit dat bijna de hele CDA-fractie heeft ingestemd met de afschaffing van de enkele-feitconstructie. Het CDA was daar nog tegen bij de vorige verkiezingen.

"Dit is een grote overwinning voor lesbiennes, homo's en bi's op religieuze scholen", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over de steun in de Tweede Kamer. "Als deze wet in werking treedt, hangt hen niet langer het zwaard van Damocles van ontslag of weggestuurd worden boven het hoofd. We hopen dat ook de senaat snel met het voorstel instemt."

bron: 'Tweede Kamer stemt voor afschaffing enkele-feitconstructie'; www.coc.nl/politiek-2/tweede-kamer-stemt-voor-afschaffing-enkele-feitconstructie; COC Nederland; 27 mei 2014