Uitnodiging aan PNVD voor Amsterdamse Bevrijdingsfestival

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

Beste bestuurleden,

In navolging van mijn gesprek met Marthijn Uittenbogaard, bij deze onze uitnodiging om te participeren in het Amsterdamse Bevrijdingsfestival 2010, in een mail.

Het programma van het aankomende Amsterdamse Bevrijdingsfestival heet Liberty City. Voor dit programma zijn wij op zoek naar hedendaagse vrijheidsstrijders in Amsterdam. In dat kader willen we de PNVD uitnodigen om te participeren in De Vrijheidstochten, een programmaonderdeel van Liberty City.

Het idee achter De Vrijheidstochten is als volgt: Amsterdammers zijn vrij, heel vrij. Zo vrij zelfs dat ze zich het nauwelijks realiseren en dat ze hun vrijheid als vanzelfsprekend ervaren. Maar vrijheid is natuurlijk allerminst vanzelfsprekend; het is ter aller tijde een onderwerp van discussie. In Amsterdam zijn veel mensen en groepen mensen die op hun eigen manier vrijheid in praktijk brengen, interpreteren en bevechten. Deze groepen zoeken de drukpunten op van de status-quo en komen dan ook dikwijls in conflict met de gevestigde orde.

De Barre Vrijheidstocht is ontworpen om mensen hernieuwd inzicht te geven in wat vrijheid betekend in onze maatschappij. Het is een herinnering aan waar persoonlijke vrijheden botsen op die van een ander, en waar gezamenlijke vrijheden botsen op de gezamenlijke vrijheden van een andere groep mensen.

Vrijheidstochten bestaan uit een aantal toeren door Amsterdam waar we mensen en plekken bezoeken die symbool staan voor een vrijheidsstrijd. De toer is eigenlijk een soort workshop waar mensen de notie van vrijheid onderzoeken. Samen met de vrijheidstrijders nemen we ze mee naar de onvrije plekken, de schemerzones, de grijstinten in de maatschappij. We nemen ze mee naar mensen en plekken die nog steeds vechten voor hun vrijheid en de belemmeringen die ze ervaren.

Praktisch vragen we aan alle vrijheidstrijders of jullie een uur of twee beschikbaar zijn op 5 mei 2010. En of jullie een plek in Amsterdam weten die symbool staat voor hetgeen waar jullie voor staan. Vervolgens doen jullie op de plek een presentatie van jullie vrijheidsstrijd en volgt er een gesprek onder leiding van onze gids/workshopleider. Alles is nog redelijk tentatief dus voor jullie ideeën is zeker ruimte.

Ik hoor graag van jullie. Schroom niet als er onduidelijkheden zijn of als jullie vragen of opmerkingen hebben.

Vriendelijke groet,
Christiaan Fruneaux

Over Partizan Publik: Partizan Publik is een cultureel concept en productiebureau, en wij doen de komende jaren de artistieke leiding van Het Bevrijdingsfestival voor het 4 en 5 Mei Comité in Amsterdam.

Partizan Publik / www.partizanpublik.nl [edit telefoon- en faxnummer]

[Later ging het geheel niet door.]

bron: E-mail van Christiaan Fruneaux (Amsterdams 4 en 5 mei comité) aan PNVD; E-mail van: 2 februari 2010