Veel hatemail, maar ook steunbetuigingen voor partij van pedofielen

From Brongersma
Jump to navigation Jump to search

De oprichting van een nieuwe politieke partij, Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (NVD), door bestuursleden van de belangenvereniging voor pedofielen Martijn, roept heftige emoties op. Leidenaar Marthijn Uittenbogaard, voorzitter van de NVD en bestuurslid van Martijn: "We krijgen veel hatemail, maar ook steunbetuigingen." Ook op de website van deze krant wordt veel gereageerd.

De bestuursleden van de nieuwe partij zetten vandaag hun handtekening onder de akte bij de notaris. "Als we bij de notaris vandaan komen, gaan we ons aanmelden bij de kiesraad. Ons doel is meedoen aan de landelijke Tweede-Kamerverkiezingen van 2007. We gokken er op dat we voldoende aanhang hebben om zetels binnen te halen." Het partijprogramma vormt een pak papier van zo'n veertig velletjes dik.

Volgens Uittenbogaard wil de NVD geen one issue party zijn. "Men valt over onze standpunten over seksualiteit, maar we hebben ook nagedacht over heel veel andere onderwerpen." De partij heeft twintig speerpunten, zoals de gekozen premier, gratis basiszorg, legalisatie van soft- en harddrugs, meer autonomie voor gemeenten en de oprichting van een Europees leger. De leeftijdsgrens waarop jongeren seksuele contacten mogen aangaan, moet volgens de NVD van zestien naar twaalf jaar. En het huwelijk moet worden geschrapt uit de wetgeving. "We hebben het humanisme hoog in het vaandel", zegt Uittenbogaard. "Onze standpunten over seksualiteit lijken misschien vrij radicaal, maar begin jaren tachtig waren dergelijke geluiden ook bij andere partijen te bespeuren. D66 wilde in die tijd alle zedelijkheidswetgeving schrappen."

De politiek durft de discussie volgens Uittenbogaard niet te voeren. Maar zo hoeft het niet te zijn, vindt de partijvoorzitter. "Jongeren vanaf twaalf jaar moeten de wettelijke vrijheid hebben om seksuele contacten aan te gaan. We vinden ook dat voor alcohol en blowen de leeftijdsgrens moet worden verlaagd naar twaalf. Voor veel jongeren geldt: juist als je het niet mag, ga je het tóch doen."

bron: 'Veel hatemail, maar ook steunbetuigingen voor partij van pedofielen' door Annet van Aarsen; Leidsch Dagblad; 31 mei 2006